Historisk arkiv

Svar på spm. 29 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Dele helseforetaket Sykehuset Innlandet opp i to foretak

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2651

Spørsmål nr. 29, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Vil det påløpe statlige utgifter knyttet til å dele helseforetaket Sykehuset Innlandet opp i to foretak (Sykehuset Hedmark og Sykehuset Oppland). Dersom det er mulig ber vi om å få spesifisert kostnadene på post og kapittel."

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt følgende svar:

"For et regionalt helseforetak - i dette tilfellet Helse Øst RHF - vil det medføre kostnader å etablere et nytt helseforetak, blant annet forbundet med styrekostnader og administrasjon mv. Med bakgrunn i etablert opplegg for statlige overføringer til de regionale helseforetakene, vil ikke antall helseforetak ha noen direkte eller umiddelbar innvirkning på statlige overføringer til Helse Øst RHF. (Overføringer til Helse Øst RHF skjer i all hovedsak gjennom statsbudsjettets poster 732.71 Tilskudd til Helse Øst (basisbevilgningen) og 732.76 Innsatsstyrt finansiering av sykehus (ISF).)

Mange av helseforetakene er organisatoriske overbygninger for flere sykehus og andre virksomheter innen spesialisthelsetjenesten. Det har skjedd en gradvis utvikling i retning av sammenslåing og reduksjon av antall helseforetak. En oppsplitting av helseforetak vil generelt kunne begrense muligheter for å hente ut effektiviserings- og samordningsgevinster."