Historisk arkiv

Svar på spm. 290 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tiltak i budsjettet som er spesielt målrettet for å gi innvandrere/asylsøkere med psykiske problemer et helsetilbud.

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4874

Spørsmål nr. 290, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16-10-2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Jeg ber om en oppstilling over tiltak i budsjettet som er spesielt målrettet for å gi innvandrere/asylsøkere med psykiske problemer et helsetilbud."

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Det vises til St.prp. nr.1 (2006-2007) Kap. 743 post 73 Tilskudd til arbeid med vold og traumatisk stress (side 178). Under denne posten er det beskrevet tiltak spesielt rettet mot traumer og psykiske problemer hos innvandrere og asylsøkere. Som det fremgår av posten har det kommunale hjelpeapparatet og spesialisthelsetjenesten ansvar for å tilby gode tjenester til denne delen av befolkningen, på lik linje med alle andre. Men det er noen særskilte utfordringer som språk, kulturelle ulikheter, traumatisk bakgrunn etc. som gjør det nødvendig å styrke hjelpeapparatets kompetanse på disse områdene. De viktigste tiltakene som er igangsatt og finansieres over denne posten er:

- Etablering av Nasjonalt kunnskapssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (NKVTS) med egen avdeling for tvungen migrasjon. Senteret skal drive med forskning og undervisning.


- Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI) skal drive med forskning, undervisning og veiledning i forhold til minoritetshelse, både psykisk og somatisk.

- Etablering av regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging i løpet av 2006. Sentrene skal drive kompetanseutvikling og veiledning til alle deler av hjelpeapparatet og bidra til at ulike tjenester samarbeider. Psykisk syke flyktninger og asylsøkere er en av hovedmålgruppene for sentrene.

- For 2006 er det avsatt til sammen 5 mill. kroner til de regionale helseforetakene til klinisk arbeid med psykisk syke flyktninger og asylsøkere. Bevilgningen videreføres i 2007, og kommer i tillegg til de ordinære bevilgningene til foretakenes behandlingsvirksomhet.”