Historisk arkiv

Svar på spm 292 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 17.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Økning av grensen for vektårsavgift

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4898

Spørsmål nr. 292, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 17.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet av å la vektårsavgiften bare gjelde fra 12 tonn og oppover, slik systemet var før? Bokførte og påløpte tall ønskes. Tall ønskes også vist brutto og netto, dvs isolert for vektårsavgiften, og når man tar hensyn til provenyøkningen som vil oppstå på årsavgift"

Svar:
Fra 1. januar 2006 ble vektårsavgiften utvidet til å omfatte alle kjøretøy og kombinasjoner av kjøretøy med tillatt totalvekt på 7,5 tonn og over. Vektgrensen var tidligere på 12 tonn. Utvidelsen gjaldt hovedsakelig lastebiler, trekkbiler og kombinerte biler med tillatt totalvekt mellom 7,5 og 12 tonn. Disse betalte tidligere en årsavgift som var i overkant av 1000 kroner lavere enn den ordinære satsen. I tillegg omfattet utvidelsen enkelte kjøretøy som tidligere betalte ordinær årsavgift, blant annet campingbiler og minibusser. Provenyøkningen av å ta disse kjøretøyene inn i vektårsavgiften ble beregnet til om lag 12 mill. kroner påløpt og bokført. Provenytapet ved at disse kjøretøyene ikke lenger betalte årsavgift ble beregnet til om lag 9 mill. kroner påløpt og bokført, altså en netto provenyøkning på om lag 3 mill. kroner påløpt og bokført.

Hvis vi legger til grunn den samme bilparken som for 2006, vil provenytapet på vektårsavgiften av å heve vektgrensen fra 7,5 til 12 tonn fra 1. januar 2007 være om lag 12 mill. kroner påløpt og bokført. En vil imidlertid få et merproveny fra årsavgiften på i underkant av 14 mill. kroner, altså en netto provenyøkning på om lag 2 mill. kroner påløpt og bokført. Effekten (i absolutt forstand) på provenyet av årsavgiften er altså større enn ved endringen i 2006. Dette skyldes at den reduserte satsen for lastebiler og trekkbiler med tillatt totalvekt mellom 3,5 og 7,5 tonn ble fjernet fra 1. januar 2006. Disse kjøretøyene betaler nå ordinær sats.