Historisk arkiv

Svar på spm. 294 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Gebyrer ved tvangsforretninger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4874

Spørsmål nr. 294, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Regjeringen har i sin spesifiserte fattigdomssatsing inkludert reduksjon i gebyrinntekter ved tvangsforretninger. Hvor stor andel av de som Regjeringen definerer som fattige antar Regjeringen vil betale gebyrer ved tvangsforretninger, og hvor mange personer omfatter dette. Hva utgjør betalingen fra fattige i prosentandel og proveny av den samlede innbetalingen av gebyrer ved tvangsforretninger?”

Spørsmålet har blitt forelagt Justisdepartementet som har utarbeidet følgende svar:

”Regjeringen vil med forslaget skjerme mennesker med gjeldsproblemer fra høye gebyrer på tvangsinndrivelser og utleggsforretninger, jf. Soria-Moria-erklæringen. Det er derfor foreslått å redusere gebyret for begjæring om utleggsforretninger fra 2,1 rettsgebyr til 1,85 rettsgebyr (med 215 kroner, fra 1 806 kroner til 1 591 kroner) og å ta bort tilleggsgebyret for avholdt utleggsforretning på 2,6 rettsgebyr (2 236 kroner). Total gebyrreduksjon i slike saker blir 2 451 kroner, som på usikkert grunnlag anslås å utgjøre en samlet netto inntektsreduksjon for staten på om lag 230 mill. kroner.

Det er lagt til grunn at i overkant av 260 000 utleggssaker berøres av gebyrreduksjonen ved begjæring om utleggsforretninger, og at i overkant av 70 000 av disse sakene også får fjernet tilleggsgebyret for avholdt utleggsforretning.

Hvor mange mennesker gebyrreduksjonene berører og hvilken inntekt disse har, har vi ikke statistikk over. Hovedvekten av utleggsforretningene retter seg mot personer med gjeldsproblemer, og tiltaket vil i så måte også komme fattige til gode. En så vidt betydelig gebyrreduksjon vil slå positivt ut for mange personer i forhold til å få redusert sine krav hva gjelder omkostninger. Selv om det ikke er skyldneren som betaler gebyret i første omgang, vil gebyret inngå i inkassoomkostningene som til syvende og sist blir lagt på skyldnerens gjeld.”