Historisk arkiv

Svar på spm. 299 fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon av 17.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bor på øyer uten landtilknytning, fritidsbåter

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4902

Spørsmål nr. 299, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 17.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mange personer bor på øyer uten landtilknytning? Hvor mange av disse anslår Regjeringen benytter seg av fritidsbåt for kommunikasjon? Hvilken andel av fritidsbåter har dieselmotor?"

Svar:

Statistisk sentralbyrå har beregnet at det i 2003 var 90 379 personer som bodde på øyer uten landtilknytning. Med "øyer uten landtilknytning" menes i denne sammenheng øyer uten ferjeforbindelse til fastlandet eller fast veiforbindelse til fastlandet i form av bru eller tunnel.

Det er grunn til å tro at antallet personer som bor på øyer uten landtilknytning, er noe lavere i dag enn i 2003. Dette skyldes at øyer uten landtilknytning ofte er områder med befolkningsnedgang grunnet bl.a. fraflytting, men også at veinettet er blitt utbygd siden 2003.

Antallet personer som bor på øyer uten landtilknytning, og som benytter seg av fritidsbåt til kommunikasjon, er trolig vesentlig lavere enn det totale antallet personer som bor på øyer uten landtilknytning. Dette skyldes at mange øyer uten landtilknytning har offentlig kommunikasjon i form av blant annet rutebåter, og at befolkningen bruker disse til kommunikasjon.

Fra 1. mars 2005 er det Redningsselskapet som driver sikkerhets- og småbåtregisteret (RSSR). Fritids- og småbåter som har fast havn her i riket, eller som brukes i norsk kystfarvann, innsjø eller vassdrag av person med fast oppholdssted her i riket, kan registreres i RSSR. Det er med andre ord ikke obligatorisk registrering i RSSR, og det totale antallet fritids- og småbåter er derfor høyere enn det som er registrert i RSSR. Med fritids- og småbåt menes enhver flytende innretning som er beregnet på og i stand til å bevege seg på vann, og som har en største lengde på inntil 15 meter. Er båten 15 m eller lenger er den registreringspliktig i Skipsregisteret NOR.

RSSR oppgir at det pr. 19. oktober 2006 er registrert 174 222 bensindrevne båter, 71 757 dieseldrevne båter og 1 567 båter gruppert under annet drivstoff i registeret. Andelen dieseldrevne båter i RSSR er dermed om lag 29 pst.