Historisk arkiv

Svar på spm. 3-5 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Darfur, Afghanistan, Bergen-dokk

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 3-5, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

Spørsmålene er forelagt Forsvarsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

Spørsmål nr. 3

"Hvordan tenker Regjeringen å finansiere et norsk styrkebidrag til Darfur? Hva er respektive andeler det er aktuelt å finansiere via NATO, FN? Hva anslås provenyet å være i 2006, brutt ned på respektive berørte kap. og post?"

Svar:

Finansiering av eventuell norsk militær deltagelse i Darfur vil måtte ses i lys av hvilke og hvor store styrker Norge vil bidra med. Partene i Darfur-konflikten undertegnet fredsavtale 5. mai. Freds- og sikkerhetsrådet til Den afrikanske union (AU) bekreftet den 15. mai ønsket om en FN-overtakelse av operasjonen, og den 16. mai vedtok FNs sikkerhetsråd å fortsette planleggingen for en slik operasjon. Forsvarsdepartementet mottok 19. mai en uformell forespørsel fra FN om norske styrkebidrag. Denne vil følges opp av en formell henvendelse når planleggingen er kommet noe lenger. Fram til en FN-overtakelse av operasjonen, vil NATO i en mellomperiode kunne fortsette sin støtterolle til Den afrikanske union. Norge ønsker å støtte AU i denne overgangsperioden med et mindre antall stabsoffiserer. Disse vil kunne bli kanalisert via NATO. FN har en refusjonsordning som dekker om lag ti prosent av våre deployeringskostnader. Refusjonene dekker imidlertid ikke hjemlige oppsettingskostander. I NATO-operasjoner dekker medlemslandene alle egne utgifter. Eventuelt proveny for 2006 vil først kunne beregnes etter vedtak om deltagelse i 2006.

Spørsmål nr. 4

"I Afghanistan er sikkerhetssituasjonen for norske NATO-tropper stadig mer utfordrende, ikke minst etter angrepet på norske styrker i Meymaneh. Vil den pågående styrkingen av våre troppers sikkerhet (i form av nytt utstyr m.m.) medføre omdisponeringer på forsvarsbudsjettet?"

Svar:

Tiltakene som er iverksatt for å bedre våre styrkers sikkerhet i Afghanistan planlegges med inntil 150 mill. kroner i 2006. Utgiftene til sikkerhetstiltak i Meymaneh skal finansieres gjennom omprioritering innenfor Forsvarsdepartementets budsjettramme. Regjeringen vil på egnet måte komme tilbake til Stortinget med denne omprioriteringen.

Spørsmål nr. 5

"Hva er det oppdaterte provenyestimat på hva dokken i Bergen vil koste?"

Svar:

Prosjektet for ombygget og utvidet tørrdokk på Haakonsvern har en kostnadsramme på 381 mill. 2006-kroner med 85% sannsynlighet. For øvrig vises det til St.prp. nr. 57 (2005-2006) – Forsvarsdepartementets investeringsproposisjon.