Historisk arkiv

Svar på spm. 30 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Dekningsgraden for selvstendig næringsdrivendes trygderettigheter

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 30, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"”Dekningsgraden for selvstendig næringsdrivendes trygderettigheter er i dag 65 % ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn. Hva er påløpt og bokført proveny, brutt ned på berørte kap. og post, av følgende endringer med virkning fra 1. oktober 2006.

Folketrygdens bestemmelser må endres slik at selvstendige næringsdrivende, uavhengig av tilleggsforsikring er tegnet, gis rett til:

100 % dekning av sykepenger under svangerskap (inntil 6G)
100 % dekning av svangerskapspenger (inntil 6G)
100 % dekning av fødsels- og adopsjonspenger (inntil 6G)
100 % dekning av omsorgspenger fra 1. dag (inntil 6G)
100 % dekning av pleiepenger og opplæringspenger (inntil 6G)

Legg til grunn at samtlige endringer gjennomføres uten at trygdeavgiften for denne gruppen økes.

Jeg ber om lovteknisk bistand til å utforme et slikt forslag.”

Spørsmålet er forelagt Barne- og likestillingsdepartementet som svarer følgende:

”Kostnadsoverslagene bygger på beregninger foretatt av Rikstrygdeverket i 2004, omregnet til 2006-tall ut fra årlig lønnsvekst. Det at vi ikke har nyere tall medfører at anslagene under kun må tas som anslag på omtrentlig størrelsesorden av forslagene.

Kap. post

Stønadstype, 100 pst. dekning

Helårseffekt (2006)

Fra 1. oktober 2006

Kap. 2530 Fødsels- og adopsjonspenger, post 70

Fødsels- og adopsjonspenger, svangerskapspenger

100 mill. kroner

25 mill. kroner

Kap. 2650 Sykepenger, post 72

Pleie- og opplæringspenger

6, 4 mill. kroner

1,6 mill. kroner

Kap. 2650 Sykepenger, post 72

Omsorgspenger fra 1. dag

I tillegg kommer årlige administrative kostnader*

222 mill. kroner

50 mill. kroner

56 mill. kroner

Kap. 2650

Sykepenger, post 71

Sykepenger under svangerskap de første 16 dagene**

9 mill. kroner

2,3 mill. kroner

*Anslaget er hentet fra offentlig høringsnotat fra Barne- og familiedepartementet om selvstendig næringsdrivendes trygderettigheter ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn sendt ut 7. juli 2005. Beregningen er foretatt av RTV i 2003 som viser at forslaget vil medføre økt saksmengde for Trygdeetaten på 210 000 saker.

**Anslaget viser kostnader ved å gi sykepenger med 100 prosent dekning de første 16 dagene (ventetid). Etter dagens regler har selvstendige ikke rett til sykepenger i denne perioden. I tillegg kommer merkostnader ved å dekke sykepenger med 100 prosent dekning, og ikke 65 prosent av sykefravær etter 17. dag. Det har ikke vært mulig å gi et anslag over denne utgiften innenfor aktuell tidsramme.

En gjennomføring av ovennevnte endringer vil kreve endringer i folketrygdloven kapittel 8, 9 og 14, hvorav kapittel 14 er innenfor Barne- og likestillingsdepartementets ansvarsområde og kapittel 8 og 9 er innenfor Arbeids- og inkluderingsdepartementets ansvarsområde. Det har ikke latt seg gjøre å utforme konkrete lovendringsforslag innenfor den aktuelle tidsfristen. Nedenfor følger imidlertid en oversikt over hvilke realitetsendringer som må gjøres.

For så vidt gjelder fødsels- og adopsjonspenger og svangerskapspenger (kapittel 14) må det tas inn en spesialregel om at dekningsgraden for disse stønadstypene skal være 100 prosent for selvstendig næringsdrivende. Dette er et unntak fra hovedregelen i § 14-5 om at ytelsene beregnes på samme måte som for sykepenger. I tillegg til endringer i gjeldende lov må det også gjøres endringer i endringsloven som trer i kraft 1. januar 2007, som blant annet gir en fullstendig omredigering av dagens bestemmelser i folketrygdloven kapittel 14.

En spesialbestemmelse om at dekningsgraden for selvstendig næringsdrivende skal være 100 prosent må tas inn i kapittel 9 om pleiepenger og opplæringspenger. Også disse ytelsene beregnes på samme måte som sykepenger, se § 9-16.

En rett til omsorgspenger for selvstendig næringsdrivende må lovfestes i kapittel 9. Selvstendig næringsdrivende har i dag ingen slik rett, og det må inntas en bestemmelse som regulerer vilkår og dokumentasjonskrav nærmere.

Å gi rett til sykepenger under svangerskap med 100 prosent dekning innebærer både et unntak fra regelen om ventetid for selvstendig næringsdrivende, jf. § 8-34 andre ledd, og et unntak fra regelen om 65 prosent dekningsgrad i § 8-34 første ledd. Det må lages en spesialregel som korrigerer for dette ved graviditetsrelatert sykefravær.

I tillegg må reglene om tilleggsforsikring i § 8-36 flg. korrigeres dersom selvstendig næringsdrivende skal gis rett til fødsels- og adopsjonspenger, svangerskapspenger, pleie- og opplæringspenger og sykepenger under graviditet med 100 prosent dekning uavhengig av tilleggsforsikringen.

Det kan ikke utelukkes at det også kan være nødvendig med andre lovendringer.”