Historisk arkiv

Svar på spm. 30 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Prosedyrekode for å finansiere organuttak ved sykehusene

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2651

Spørsmål nr. 30, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Mange pasienter venter på å få transplantert et nytt organ. Manglende tilgang på organer og donorer er en av hindringene for dette. Hva er provenyeffekten av å innføre en egen DRG-kode eller prosedyrekode for å finansiere organuttak ved sykehusene etter en ny spesifikasjon for alle potensielle donorer? Dersom det er mulig ber vi om å få spesifisert kostnadene på post og kapittel."

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt følgende svar:

"En hovedutfordring i arbeidet med å bedre situasjonen når det gjelder organdonasjon, er å få til en bedre organisering av dette arbeidet i donorsykehusene.

En arbeidsgruppe som vurderte tiltak for å oppnå økt organdonasjon anbefalte blant annet å innføre en form for aktivitetsbasert refusjonsordning i Innsatsstyrt finansiering (ISF) for å kompensere for donorsykehusenes merkostnader og stimulere til økt organdonasjon. Arbeidsgruppen leverte sin rapport til Sosial- og helsedirektoratet i 2005.

ISF er et finansieringssystem rettet mot de regionale helseforetakene. Gjennom finansieringssystemet gjøres deler av budsjettet til de regionale helseforetakene avhengig av hvor mange pasienter som får behandling. Målsettingen er at ISF skal være mest mulig prioriteringsnøytral. ISF skal ikke brukes som insentivsystem for å påvirke sykehusenes prioriteringer.

Det skal derfor tungtveiende grunner til for å opprette egne tilleggsrefusjoner i ISF-systemet. Dersom det kan dokumenteres at donorpasienter er signifikant dyrere enn andre pasienter i de aktuelle diagnosegruppene og volumet er ulikt fordelt mellom regionale helseforetak og enkeltsykehus, kan det være hensiktsmessig å etablere en tilleggsrefusjon for denne gruppen. Helse- og omsorgsdepartementet har i brev 12.4.2006 bedt Sosial- og helsedirektoratet om at det foretas en gjennomgang av finansiering av organdonasjon. I brevet presiserer departementet at det må vurderes om disse pasientene bør identifiseres i Norsk pasientregister (NPR) slik at en eventuelt kan dokumentere om disse pasientene er signifikant dyrere å behandle enn andre pasienter i de aktuelle diagnosegruppene.

I 2005 ble det utført 76 donasjoner i Norge. Antallet potensielle organgivere antas å være på om lag 25 per million innbyggere, dvs. om lag 110 per år."