Historisk arkiv

Svar på spm. 300 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 17.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Omlegging av skatteetaten - styrking av skatteyters stilling

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4898

Spørsmål nr. 300, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 17.oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I hvilken grad vil omleggingen av skatteetaten styrke skatteyters stilling i tvistesaker med lokalt ligningskontor og begrense mulighetene for ulik praktisering av lover og regelverk? Hvilke modifikasjoner måtte eventuelt gjøres for å styrke denne dimensjonen, og hva ville det eventuelt koste for 2007?"

Svar:

Etter omorganiseringen vil skatteetaten ha to myndighetsnivåer; Skattedirektoratet sentralt og fem skattekontorer på regionalt nivå (som hver omfatter flere fylker). Skattekontoret vil erstatte dagens ligningskontor og fylkesskattekontor. Skattekontoret skal primært behandle saker fra egen region, men oppgaver skal kunne organiseres på tvers av regionene. Dette gir betydelige muligheter for å spesialisere og samle oppgaver innen regionen og for å etablere landsdekkende funksjoner. Etablering av større og mer spesialiserte fagmiljø vil øke kompetansen og fremme hensynet til rettssikkerhet og likebehandling av skattyterne.

Den nye klage- og nemndstrukturen for ligning er blant annet begrunnet i ønske om å ivareta hensynet til likebehandling av skattyterne bedre. I dag følger ligningskontorenes adgang til å omgjøre avgjørelser som er truffet under ordinær ligning eller forhåndsligning i stor grad av delegasjon fra ligningsnemnda og det er store variasjoner i delegasjonspraksis. En generell adgang for skattekontorene til å omgjøre egne avgjørelser vil innebære en raskere og mer enhetlig behandling enn etter dagens system, samtidig som skattyters rettssikkerhet blir ivaretatt.

Dersom skattyters krav ikke fullt ut etterkommes skal skattekontoret gi en begrunnet avgjørelse, og omgjøringsvurderingen vil i realiteten tilsvare en klagebehandling. Skattyter vil deretter ha adgang til å klage saken inn for skatteklagenemnda. Det vil være en skatteklagenemnd i hver region. Kravene til nemndas faglige kompetanse styrkes. Minst to tredjedeler av medlemmene skal ha formell utdanning innen regnskap, økonomi eller jus, samt praktisk yrkeserfaring på området. Nemndas leder skal oppfylle kravene for å være tingrettsdommer. Nemnda skal primært behandle saker fra egen region, men saker kan behandles på tvers av regionene, noe som for eksempel kan være aktuelt ved behandling av riksdekkende sakskompleks.

På hvert trinn av behandlingen skal saken behandles av nye saksbehandlere ved skattekontoret. Den nye organiseringen med større og faglig sterkere enheter vil legge forholdene til rette for at slike saksbehandlingsrutiner vil fungere godt.

Det vil være en begrenset adgang for etaten til å bringe avgjørelser av skatteklagenemnda inn for en landsdekkende nemnd, Riksskattenemnda. Det kan skje på etatens eget initiativ eller etter anmodning fra skattyter, og overprøving skal kunne skje både til skattyters gunst og ugunst. Riksskattenemnda skal være faglig sammensatt. Et vesentlig formål med Riksskattenemnda er å sikre rettsenhet og hindre forskjellsbehandling av skattytere.

Den nye organiseringen av skatteetaten vil følgelig styrke rettssikkerheten og fremme likebehandling av skattyterne.