Historisk arkiv

Svar på spm 301 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 17.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Proveny overprisede gebyrer

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4898

Spørsmål nr. 301, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 17. oktober 2006, vedrørende statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet av å kutte alle statlige gebyrer som er vederlag for en tjeneste slik at man kun betaler det det koster å utføre tjenesten, gitt at tjenesten utføres så effektivt som mulig? Gebyrene under alle departementer ønskes listet opp, samt vist dagens sats, og ny sats."

Svar:

Ett av målene med Regjeringens gjennomgang av statlige gebyrer og sektoravgifter, er å få bedre oversikt over kostnadene ved å utføre ulike statlige myndighetshandlinger. På nåværende tidspunkt foreligger det ikke materiale som gjør det mulig å beregne provenytapet ved å redusere alle overprisede gebyrer til kostnadsriktig nivå.

Finansdepartementet vil understreke at de fleste gebyrer for statlige myndighetshandlinger bare gir delvis kostnadsdekning. Dersom det skal legges opp til at samtlige gebyrer fullt ut skal dekke kostnadene for staten, vil det derfor være nødvendig å øke mange gebyrer.