Historisk arkiv

Svar på spm 31-33 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norske styrker i utlandet, HV-reserven

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 31-33, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

Spørsmålene er forelagt Forsvarsdepartementet, som har gitt svarene som gjengis nedenfor.

Spørsmål 31

"Det vises til St.prp. nr 1 (2006-2007) kap. 1792 Norske styrker i utlandet post 01 Driftsutgifter der det heter at reduksjonen på kapitlet skyldes at det presise omfang av Norges deltakelse i operasjoner i utlandet ikke er avklart. Videre heter det at utgiftene til kapittel 1792 vil øke, men at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget når kostnadene for norsk deltakelse i internasjonale operasjoner i 2007, er avklart. Er det mulig, på tross av at det presise omfang ikke er avklart, å si noe mer om det mulige utfallsrommet?"

Svar:

Finansiering av bidrag til en FN-ledet operasjon i Libanon og et eventuelt nytt bidrag til Sudan, ligger ikke inne i budsjettforslaget. Det er i dag for tidlig å angi det mulige utfallsrommet. Regjeringen er dessuten forberedt på å kunne vurdere bruk av ytterligere tilgjengelige norske militære kapasiteter i 2007, dersom situasjonen i nye og aktuelle konfliktområder skulle tilsi dette. Når det eksempelvis gjelder den planlagte FN-operasjonen i Sudan har Forsvaret kommet langt i utformingen av den mulige norske deltakelsen, som i størrelsesorden vil ligge på om lag 250 personell. Endelig oppstartsdato og konfigurasjon av avdelingen vil imidlertid først kunne ferdigstilles når endelig oppdrag fra FN er fastlagt. Følgelig vil det først på dette tidspunkt kunne beregnes endelige kostnader ved den planlagte deltakelsen. Det kostnadsmessige utfallsrommet er derfor fortsatt meget betydelig.

Spørsmål 32

"Ved hvilken anledning vil Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til ytterligere bevilgninger til norske styrker i utlandet?"

Svar:

I henhold til gjeldende praksis konsulterer regjeringen Stortinget i saker som dreier seg om innsetting av norske styrker i utenlandsoperasjoner. Regjeringen vil holde Stortinget informert om blant annet de finansielle, operative og sikkerhetsmessige aspekter ved vårt militære engasjement utenlands. I tråd med denne praksisen vil regjeringen konsultere Stortinget om de økonomiske sidene ved vår videre deltakelse i internasjonale operasjoner når de relevante tallene er avklart.

Når det gjelder spørsmålet om ekstrautgifter til ikke-planlagte operasjoner, vil dette skje ved at det fremmes en stortingsproposisjon. Angående UNIFIL II ventes det at en slik proposisjon vil komme tidlig i 2007. (Finansieringen for 2006 vil bli lagt frem for Stortinget i løpet av kort tid). Når det gjelder norsk deltakelse i Sudan, er spørsmålet om eventuell FN-operasjon i Darfur ennå ikke avklart. På det tidspunkt operasjonen og alle forhold rundt norsk deltakelse er klarlagt, vil Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til finansiering. Gitt ovenstående uavklarte forhold er det ikke mulig å tidfeste når dette vil skje.

Spørsmål 33

"Regjeringen foreslår i St.prp. nr. 1 (2006-2007) å avvikle HV-reserven i 2007. Ved behandling av St.prp. nr. 42 (2003-2004) besluttet Stortingets flertall (Arbeiderpartiet, Høyre og KrF) at Heimevernet skulle ha en reserve på 33 000 mann. Flertallet understrekte i den sammenheng at alle reserveordninger, både sivile og militære, bør sees i sammenheng i utviklingen av et nytt totalforsvarskonsept. Hvilke vurderinger er gjort rundt avviklingen av HV-reserven i forhold til et samfunnssikkerhets- og totalforsvarsperspektiv?"

Svar:

Heimevernet (HV) utgjør kjernen av vårt territorielle landforsvar. HV er, i tråd med Stortingets beslutninger, organisert i en styrkestruktur med innsats-, forsterknings- og oppfølgingsstruktur (IFO-struktur), samt en Heimevernsreserve (HV-reserven). Regjeringen foreslår i St.prp. nr. 1 (2006-2007) å avvikle HV-reserven i 2007.

Med ny distriktsstruktur og nye styrkekategorier vil HV være i stand til å dekke de operative behov i et totalforsvarsperspektiv innenfor rammen av IFO-strukturen. Et modernisert HV vil være relevant for suverenitetshevdelses- og nasjonale krisehåndteringsoppdrag, og for å ivareta samfunnssikkerhetsoppdrag. Den nylig vedtatte endringen av HV-lovens § 13 støtter opp om dette, da HV-mannskaper kan kalles inn til tjeneste utover den fastsatte årlige tjenestetid for å avverge eller begrense anslag rettet mot vesentlige samfunnsinteresser. HV skal kunne forsterke annen militær tilstedeværelse i utsatte områder og ivareta andre typer spesielle oppdrag som forsterket grensevakt, styrkebeskyttelse, sikring av nasjonale styrker og mottak av allierte forsterkninger. I tillegg kan HV, etter anmodning, yte bistand til sivile myndigheter. En avvikling av HV-reserven vil ikke ha noen operative konsekvenser, men bidra til ytterligere fokus på de operative kapasiteter i IFO-strukturen, samt gi reduksjoner i fremtidige administrative kostnader og frigjøre lagerkapasitet. Nettopp derfor støtter generalinspektøren for Heimevernet forslaget.