Historisk arkiv

Svar på spm. 31 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyeffekten av å etablere en ordning med 1 - 3 ambulerende psykiatriske kriseteam

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2651

Spørsmål nr. 31, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hva er provenyeffekten av å etablere en ordning med 1 - 3 ambulerende psykiatriske kriseteam som kan hjelpe lokalsamfunn som er kommet i uheldige situasjoner som ikke omfattes av de nasjonale beredskapsteamenes virkeområder? Dersom det er mulig ber vi om å få spesifisert kostnader på post og kapittel."

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Kommunene har ansvar for å yte primær- helse- og omsorgstjenester til de som oppholder seg i kommunen. Dette ansvaret gjelder også for krisesituasjoner. Etter kommunehelsetjenesteloven § 1-5 har kommunene plikt til å utarbeide beredskapsplan i samsvar med lov om helsemessig og sosial beredskap. Kommunene har også ansvar for å samordne sine beredskapsplaner med nabokommuner og spesialisthelsetjenesten, bl.a. for å kunne planlegge for å kunne yte hverandre bistand ved ulykker og andre akuttsituasjoner. I Kommunehelsetjenesteloven § 1-6 fremgår det at dersom forholdene tilsier det, skal helsetjenesten i kommunen yte bistand til andre kommuner ved ulykker og andre akutte situasjoner. Anmodning om bistand fremmes av den kommunen som har bistandsbehovet.

Ved kriser har kommunene også ansvar for å rapportere til Fylkesmannen, som rapporterer til sentrale helsemyndigheter ved Sosial- og helsedirektoratet. Et av formålene med rapporteringen er å gi sentrale helsemyndigheter grunnlag for å koordinere evt. støttetiltak overfor den/de berørte kommune(ne) tilpasset situasjonen.

Hvor mye det vil koste å etablere 1-3 ambulerende nasjonale psykiatriske kriseteam er vanskelig å tallfeste, fordi de økte kostnadene i all hovedsak vil påløpe når den konkrete krisesituasjonen oppstår."