Historisk arkiv

Svar på spm. 313 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 23.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avvikling av ventelønnsordningen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/5017

Spørsmål nr. 313 fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 23.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er påløpt og bokført proveny av å avvik ventelønnsordningen med virkning fra 1.1.2007, som foreslått av Bondevik II-regjeringen i budsjettforslaget for 2006?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Ventelønnsordningen er hjemlet i lov av 4. mars 1983 nr. 3 (tjenestemannsloven) og gir oppsagte tjenestemenn rett til ventelønn og fortrinnsrett til annet statlig arbeid, jf. omtale i St. prp. nr 1 (2006-2007), kap. 635 Ventelønn.

I Bondevik II regjeringens forslag til statsbudsjett for 2006 lå det inne et vedtak om at ordningen med ventelønn skulle avvikles fra og med 1.1.2006. Det var lagt opp til at avviklingen skulle gjennomføres med overgangsregler slik at personer som ved lovens ikrafttredelse hadde rett til ventelønn, beholdt denne retten etter de regler som gjaldt ved opphevelse av lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. For enkelte statlige virksomheter kunne det etter søknad til Fornyingsdepartementet tilstås ventelønn også etter 1.1.2006, dog ikke lenger enn ut 2006.

I Stoltenberg II regjeringens forslag til statsbudsjett for 2006 ble det lagt til grunn en reversering av vedtaket om å avvikle ordningen med ventelønn. Bevilgningen under kap. 635 Ventelønn og kap. 3635 Ventelønn mv. ble dermed tilsvarende satt opp med hhv. 45 mill. kroner og 15 mill. kroner. Justeringen var basert på Aetat Arbeidsdirektoratets anslag på tilstrømming av nye ventelønnsmottakere og erfaringsbaserte anslag på forholdet mellom utgifter til ventelønn og refusjonspliktige inntekter knyttet til ventelønn. Bevilgningsendringene tilsvarte differansen på de anslag som den gang lå til grunn for ventelønnsutgifter og refusjonsinntekter med hhv. en videreføring og avvikling av ventelønnsordningen.

En avvikling av ventelønnsordningen i forbindelse med budsjettet for 2007 for nye tilfeller fra 1.1.2007 vil samlet sett kun innebære mindre økonomiske konsekvenser for budsjettet i 2007. Basert på informasjon fra Arbeids- og velferdsdirektoratet vil en ev. avvikling av ordningen med ventelønn medføre en reduksjon i bevilgningen under kap. 635 Ventelønn på om lag 9 mill. kroner i 2007. En evt. avvikling vil også medføre en tilsvarende reduksjon i refusjoner under kap. 3635 Ventelønn mv.

Årsaken til at det moderate anslaget er at det nå legges til grunn betydelig lavere tilstrømning til ordningen enn tidligere. Dette har bl.a. sammenheng med at det ikke lenger vil være noen tilgang på nye saker fra virksomhetene som tidligere har hatt den største andelen ventelønnsberettigede. Dette gjelder Posten, NSB og Telenor. Ingen av disse virksomhetene har lenger mulighet for å si opp personer med overgang til ventelønn. Disse virksomhetene har heller ikke hatt refusjonsplikt. Samtidig vil en generell bedring i arbeidsmarkedet også bidra til redusert tilgang på nye ventelønnsmottakere i 2007. Videre vil det nå bli avkrevd refusjon for alle nye ventelønnstilfeller, ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet. Det vises for øvrig til departementets svar på spørsmål 119."