Historisk arkiv

Svar på spm. 315 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 23.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyberegninger, Oljeskattekontoret

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/5017

Spørsmål nr. 315, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 23.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"SB finans har i en beregning som er oversendt departementet sammen med høringssvar fra den såkalte ”Nykommergruppen” beregnet skatteprovenyet for denne gruppen selskaper, til et økt skatteproveny på kr. 610,- mill. Oljeskattekontoret skriver i sitt høringssvar også at Regjeringens provenyberegninger er for lave. Hvorfor kommer Regjeringen til et annet resultat i sine provenyberegninger og hvorfor har man ikke innhentet de provenymodellene som selskapene henviser til i stedet for å skrive at man ikke har hatt tilgang til modellene?”

Svar:

Det vises til omtalen av provenyvirkninger i avsnitt 9.5 i Ot.prp. nr. 1 (2006-2007). Når det gjelder provenyanslaget fra Nykommergruppen, er disse beregnet med basis i årene 2007-2013. For selskaper i oppbyggingsfasen vil de foreslåtte reglene gi en lavere finansieringsfordel de første årene og en høyere finansieringsfordel i senere år, jf. figur 9.1. i Ot.prp. nr. 1 (2006-2007). Når en tar utgangspunkt i en kort periode for selskaper i oppbyggingsfasen, kan en derfor stå i fare å overvurdere provenyeffekten av omleggingen.

Nye aktører med kun lete- og utbyggingsaktivitet, vil de første årene ikke ha skattbar inntekt, og må dermed framføre underskudd eller få refundert skatteverdi av letekostnader. Med dagens regler for netto finansposter har det oppstått en ikke ubetydelig utilsiktet skattefavorisering av disse aktørene knyttet til finansieringsfordelen. Ved den foreslåtte omleggingen av reglene for finansieringsfordelen vil en i større grad likestille nye og etablerte aktører. Departementet kommer derfor i sine anslag også til en mindre innstramming for nye aktører utenfor skatteposisjon, jf. figur 9.2 i Ot.prp. nr. 1 (2006-2007). Selv om en ikke skulle gjennomføre den foreslåtte omleggingen, ville det være aktuelt å vurdere innstramminger på dette området for å oppnå den ønskede skattemessige likestillingen av nye og etablerte aktører.

Oljeskattekontorets høringsmerknad var at departementets anslåtte provenytap var undervurdert. I høringsnotatet hadde departementet anslått et provenytap på om lag 200 mill. kroner pr år for selskapene samlet. Oljeskattekontoret foretok egne beregninger som viste et større provenytap da de ikke eliminerte effektene av valutaposter i like stor grad som departementet.

Departementets provenyanslag bygger på egne beregninger basert på historiske ligningstall. Provenyanslagene er usikre, og vil være avhengig av framtidig utvikling i rentekostnader, renteinntekter, valutaposter og øvrige finansposter. Med den betydelige usikkerheten har departementet lagt til grunn at den foreslåtte omleggingen blir om lag provenynøytral for selskapene samlet.