Historisk arkiv

Svar på spm 32 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Gjeninnføre flyttebilordningen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 32, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyeffekten av å gjeninnføre ordningen med fri import av bil etter 5 års opphold i utlandet?"

Svar:
Ordningen med avgiftsfritak for flyttebiler ble opphevet fra 1. januar 2002. Vilkårene for avgiftsfritak var blant annet at bilene hadde vært registrert på samme eier i ett år, og at eieren hadde vært bosatt i utlandet i fem sammenhengende år umiddelbart før innreise til Norge.

Denne ordningen ble opprinnelig etablert for å unngå dobbeltbeskatning for utenlandske oljearbeidere som tok med seg bilen ved flytting til Norge, og senere tok den med seg tilbake. Ordningen ble etter hvert utvidet til å gjelde generelt ved flytting til Norge.

Ordningen fikk etter hvert et relativt stort omfang, i tillegg til at den var meget ressurskrevende å administrere. Ved avviklingen av ordningen ble ressursbruken pr. år anslått til om lag 14 årsverk. Ordningen medførte også et betydelig provenytap.

På denne bakgrunn ble ordningen besluttet fjernet, noe som ble anslått å øke provenyet med om lag 135 mill. kroner på 2002-budsjettet. Det er ikke gjort nye beregninger av provenytapet ved å innføre ordningen igjen fra 1. januar 2007. Det antas derfor at dette vil gi et provenytap tilsvarende provenyøkningen ved å fjerne den. Hvis vi justerer for prisveksten i perioden, vil dette utgjøre om lag 165 mill. kroner påløpt og 150 mill. kroner bokført i 2006. I tillegg kommer de administrative kostnadene knyttet til om lag 14 årsverk.