Historisk arkiv

Svar på spm. 32 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyeffekten av å gi alle elever i grunnskolen som trenger det en individuell plan og en individuell opplæringsplan

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2651

Spørsmål nr. 32, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"En undersøkelse foretatt av Sosial- og helsedirektoratet i 2005 viser at innenfor psykisk helsevern har bare to av ti barn som ønsker og trenger det fått utarbeidet en såkalt individuell plan (IP). Blant de 20 % som har fått utarbeidet individuell plan (IP), er det bare halvparten av disse som har fått utarbeidet en individuell opplæringsplan (IOP). Hva er provenyeffekten av å gi alle elever i grunnskolen som trenger det en individuell plan og en individuell opplæringsplan? Dersom det er mulig ber vi om å få spesifisert kostnadene på kapitel og post."

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Tjenestemottaker med behov for langvarige og koordinerte helse- og/ eller sosialtjenester har rett til å få utarbeidet individuell plan, jf. pasientrettighetsloven og sosialtjenesteloven. Det finnes ikke anslag over hvor mange barn i grunnskolealder med behov for langvarige og koordinerte helse- og/ eller sosialtjenester som har rett til å få utarbeidet en slik plan.

I henhold til Lov om grunnskolen og den videregående opplæringen (Opplæringsloven) har alle elever som får spesialundervisning etter enkeltvedtak rett til Individuell opplæringsplan (IOP). For skoleåret 2005-2006 er det totalt 34 919 elever som mottar spesialundervisning etter enkeltvedtak og skal ha en individuell opplæringsplan. Kommunenes utgifter til grunnskoleopplæring, herunder spesialundervisning finansieres i hovedsak gjennom inntektssystemet.

Man har ikke oversikt over antall elever som mottar spesialundervisning som i tillegg har behov for tjenester fra andre sektorer (sosial, helse, barnevern) og har rett til individuell plan (IP). På denne bakgrunn kan de totale kostnadene ikke beregnes."