Historisk arkiv

Svar på spm. 325 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 24.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Anslag, fjerning av IPA og livrente-ordningen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/5031

Spørsmål nr. 325, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 24.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Finansnæringen har anslått at fjerning av IPA og livrente-ordningene vil frigjøre 60 mrd. kr. i sparemidler som frem til nå har vært bundet. Hva er regjeringens vurdering av dette anslaget? Hva er regjeringens vurdering av effekten på boligpris de kommende år hvis skattefordelene på privat pensjonssparing fjernes og bundne sparemidler i disse ordningene, anslagsvis 60 mrd. kr., frigjøres"

Svar:

Finansnæringens Hovedorganisasjon sitt anslag på hvor store midler som potensielt kan frigjøres til andre plasseringer er i tråd med Finansdepartementets anslag. Dette betyr imidlertid ikke at alle disse midlene vil bli omplassert ved en avvikling av skattefordelene for livrenter og IPA. For mange vil det å plassere sparepengene i livrente fortsatt kunne vurderes å gi en god kombinasjon av avkastning og sikkerhet. For de som i dag har en livrenteordning, og som ikke er i formueskatteposisjon, innebærer endringene i skattereglene ikke noen forskjell mht. forventet avkastning på plasseringen.

Når det gjelder effektene på boligprisene av en frigjøring av disse midlene henvises det til svaret på spørsmål 292. Boligprisene påvirkes av en rekke faktorer, og de endringene som foreslås i budsjettet vedrørende IPA og livrente må antas å ha svært liten betydning for boligmarkedet.