Historisk arkiv

Svar på spm. 33-36 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Domstolene, Gjenopptakelseskommisjonen, fengselsplasser, våpen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 33-36, fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon, av 16.05.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

Spørsmål nr. 33:

"Domstolene ligger etter planene mht. innføring av ny struktur slik Stortinget har bestemt. Hva er konsekvensene for planlagte/igangsatte byggeprosjekter når Domstolsadministrasjonen ikke har fått utvidet sine driftsrammer?"

Spørsmålet har vært forelagt Justisdepartementet som har utarbeidet følgende svar:

Det vises til omtalen av strukturendringene i St.prp. nr. 66 (2005-2006) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2006. Stortinget vedtok i 2001 at antall førsteinstansdomstoler skal reduseres fra 92 til 66. Det er planlagt at det pr. 01.01. 2007 vil være 76 førsteinstansdomstoler, jf. St.prp. nr. 1 (2005-2006). Av igangsatte prosjekter utover de som er beskrevet i St.prp. nr. 1 (2005-2006) er det inngått kontrakt for nye lokaler for Hønefoss tingrett med planlagt ferdigstillelse i april 2007.

Det nye bevilgningsreglementet § 6 som trådte i kraft fra 01.01.2006 vil kunne medføre en viss forskyving av gjennomføringen av reformen i forhold til det som hittil er skissert. Dette fordi prosjektene ikke kan settes i gang før Stortinget har gitt samtykke til at det kan inngås leieavtaler i forbindelse med den ordinære driften som pådrar staten forpliktelser utover budsjettåret og utgiftene ikke kan dekkes innenfor uendret bevilgningsnivå på vedkommende budsjettpost i hele avtaleperioden. Regjeringen vil komme tilbake til fremdriften i de gjenstående lokalprosjektene i forbindelse med St.prp. nr. 1 (2006-2007).

Spørsmål nr. 34:

"Gjenopptakelseskommisjonen har opplevd en sterk økning i saksmengde og hadde søkt om to nye årsverk. Hva er konsekvensen for saksbehandlingstiden når slik bemanningsøkning ikke er foreslått?"

Spørsmålet har vært forelagt Justisdepartementet som har utarbeidet følgende svar:

Det er vanskelig å angi noe eksakt om hvilke konsekvenser det vil kunne ha for saksbehandlingstiden dersom Gjenopptakelseskommisjonen ikke får tilført to nye stillinger nå. Dette skyldes at Gjenopptakelseskommisjonen hittil ikke har registrert gjennomsnittlig saksbehandlingstid for innkomne og behandlede saker. Departementet er generelt opptatt av at kommisjonen skal fungere etter sin hensikt, og vil følge utviklingen for kommisjonens viktige arbeid nøye.

Spørsmål nr. 35:

"Det er foreslått opprettet en rekke nye åpne soningsplasser. Hva ville det alternativt koste å etablere 20-30 lukkede plasser? Jeg ber om at den slik omlegging fordeles på berørte kap. og post. Foreligger det prosjekter for lukkede plasser som raskt kan la seg realisere og hva er i så fall de økonomiske rammer?"

Spørsmålet har vært forelagt Justisdepartementet som har utarbeidet følgende svar:

Etablering av ny fengselskapasitet medfører økte utgifter på Justisdepartementets budsjett i form av økte årlige driftsutgifter (bemanning og innsatterelaterte kostnader), engangsutgifter til brukerutstyr (alarmer, telefoni, senger mv), investeringsutgifter og eventuelt økte kostnader til utdanning av tjenestemenn ved Kriminalomsorgens utdanningssenter. I tillegg vil andre departementers budsjetter berøres som følge av økte kostnader til helse, utdanning og kultur/kirkelige tjenester.

Kostnader knyttet til etablering av fengselskapasitet med høyere sikkerhet er mer kostbart enn etablering av åpen fengselskapasitet. Dette skyldes at det er høyere bemanningstetthet i fengsler med høyere sikkerhet og at det stilles andre bygningsmessige og sikkerhetsmessige krav ved etablering av lukket fengselskapasitet.

Kostnadene ved etablering av ny fengselskapasitet varierer betydelig og må beregnes særskilt i hvert enkelte tilfelle. På generelt grunnlag kan departementet opplyse om at gjennomsnittlig årlig driftskostnad pr. plass i fengsler med høyere sikkerhetsnivå er om lag kr 530 000,-. Investeringskostnaden pr. plass ved etablering av nye lukkede plasser, som ikke er knyttet til et eksisterende fengsel, beløper seg erfaringsmessig til om lag 4-5 mill. kr. Investeringskostnaden pr. plass ved etablering av lukkede plasser i eksisterende fengsler vil erfaringsmessig beløpe seg til om lag 2-3 mill. kr pr. plass.

Utgiftene til investeringer i kriminalomsorgen føres på kap. 430 post 45. Driftsutgiftene føres på kap. 430 post 01.

Justisdepartementet har lagt frem en tiltaksplan mot soningskø og for bedre innhold i soningen. I planen går det frem at det tas sikte på å etablere nærmere 250 fengselsplasser i 2006. Av dette er det fremmet forslag om opprettelsen av 150 nye plasser i RNB2006, der Regjeringen ut i fra en helhetsvurdering prioriterer en stor andel åpne plasser som vil kunne etableres raskt. Etablering av lukkede plasser krever erfaringsmessig større investeringer og lenger planleggingstid, og muligheten for rask realisering er derfor begrenset. Et aktuelt alternativ kan imidlertid være å etablere 10 lukkede plasser ved Ullersmo. De budsjettmessige konsekvensene for 2006 kan anslås til 4,2 mill. kr, fordelt med 3,2 mill. kr på kap. 430, post 01 og 1 mill. kr på kap. 430, post 45. I tillegg påløper kostnader innenfor andre departementers ansvarsområde, med 0,29 mill. kr under KD, med 0,1 mill. kr under KKD og 0,2 mill. kr under HOD. Tiltaket vil medføre budsjettmessige bindinger for senere år.

Spørsmål nr. 36:

"Politidirektoratet har pålagt utskifting av våpen i politiet og forutsatt at dette dekkes av det enkelte politidistrikt. Hva er den samlede kostnaden for utskifting av personlige våpen?"

Spørsmålet har vært forelagt Justisdepartementet som har utarbeidet følgende svar:

Politidirektoratet opplyser at kostnadene ved utskifting av personlige våpen er beregnet til 50 mill. kroner og at politidistriktene skal skifte ut våpnene innen 31.12.2008.