Historisk arkiv

Svar på spm. 33 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Åpningstider i kultursektoren

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2651

Spørsmål nr. 033, fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon, av 160506, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

Spørsmål:
"Hva er provenyeffekten av å utvide åpningstidene i den offentlige eide delen av kultursektoren - spesielt bibliotek og muséer med en time pr dag? Dersom det er mulig ber vi om å få spesifisert kostnadene på post og kapittel."

Spørsmålet er forelagt Kultur- og kirkedepartementet, som har utarbeidet følgende svar:
Kultur- og kirkedepartementet har ikke tilgjengelig tallmateriale eller statistikk for å kunne foreta beregninger av årlige kostnader ved 1 times utvidet åpningstid ved nasjonale museer og biblioteker. I 2006 gir departementet tilskudd direkte til nærmere 100 museumsenheter/konsoliderte museer innenfor et nasjonalt museumsnettverk. På bibliotekområdet er det kun ett nasjonalt bibliotek, Nasjonalbiblioteket – med virksomhet i Rana og Oslo. Fylkesbibliotekene og folkebibliotekene er henholdsvis ansvar for fylkeskommunene og kommunene.

ABM-utvikling har beregnet kostnader ved 1 times utvidet åpningstid pr bibliotek fra tallmaterialet i bibliotekstatistikken for 2003. Å holde alle bibliotekavdelinger i Norge åpent 1 time lenger pr uke i de ukene de allerede har åpent vil ifølge statistikk for 2003 koste vel 38 mill. kroner. Tallet 38 millioner er beregnet ut fra følgende faktorer: Bibliotekene holdt i 2003 åpent 15634 timer i uken, de årlige lønnsutgiftene var kr 669 868 000. Hovedbibliotekene hadde i gjennomsnitt åpent 48,3 uker pr. år. Filialene har åpent færre antall uker - men tallet framgår ikke i statistikken, så det er regnet like mange uker som hovedbibliotek. Med pris- og lønnsvekst siden 2003 vil kostnadene i 2006 ventelig ligge i størrelsesorden 40–50 mill. kroner.

ABM-utvikling har ikke beregnet hva det ville koste å kun ha kommunenes hovedbibliotek åpent 1 time lenger, da bibliotekstatistikken ikke har lønnskostnader fordelt på avdeling. Det kan antas at det da ville ha kostet omtrent 2/3 av beløpet.

Når det gjelder museene, kan det opplyses at departementet i 2001 bad Norsk museumsutvikling (nå ABM-utvikling) om å utrede mulighetene for utvidelse av museenes åpningsmuligheter på kveldstid. Det ble da gitt økonomiske overslag som bygde på materiale fra fire ulike museer: Nasjonalgalleriet, Maihaugen, Astrup Fearnley Museet og Gjenreisningsmuseet for Nord-Troms og Finnmark. Disse museene hadde svært varierende utgifter i forbindelse med utvidet åpningstid på ettermiddag/kveld, bl.a. på grunn av varierende behov for omvisere og vakthold. Et enkelt overslag viste at det i gjennomsnitt ville koste kr 2 000 pr. utvidet åpningstime for de om lag 350 enkeltmuseene som mottok offentlig støtte i 2001, men for de større museene vil det være tale om betydelig høyere kostnader. Dersom det tas utgangspunkt i den gjennomsnittlige kostnaden på kr 2 000 pr. utvidet åpningstime 300 dager i året for de 100 museene som mottar direkte støtte fra Kultur- og kirkedepartementet vil det gi en kostnad på 60 mill. kroner.