Historisk arkiv

Svar på spm. 339 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon av 23.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Økte utgifter for kommunene, gitt raskere utskrivning fra sykehus

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/5007

Spørsmål nr. 339, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 23.oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvilke økte utgifter får kommunenes helsetjeneste som følge av at sykehusene varsler om raskere utskrivning av pasienter?"

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Innledningsvis presiseres at Regjeringens budsjettforslag for 2007 ikke inne­holder noen signaler om at sykehusene skal skrive ut pasienter raskere. I Nasjonal helseplan (2007-2010) er det pekt på at samhandling mellom kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialist­helse­tjenester er en stor utfordring. Nasjonal helseplan inneholder derfor en del strategier for å få på plass bedre samhandling mellom de ulike aktørene. Blant annet skal Helse- og omsorgsdepartementet i samarbeid med KS utarbeide en nasjonal rammeavtale for samhandling mellom kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesten. Avtalen vil kunne legge grunnlag for lokale samarbeidsavtaler mellom kommuner og helseforetak. Dersom det er behov for det, vil slike lokale avtaler blant annet kunne innholde avklaringer knyttet til oppgaver og ansvar for pasienter som trenger bistand på begge tjenestenivåer.

Den generelle utviklingen over tid viser at liggetiden per opphold i syke­husene har gått ned. Dette innebærer ikke nødvendigvis en forskyvning av oppgaver til kommunene, men skyldes endringer i behandlings­metoder og overgang til mer dagbehandling.

Det foreligger per i dag ingen data som gir tilstrekkelig dokumentasjon på om endringer i grensedragningen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunenes helse- og omsorgstjeneste har ført til økte utgifter i kommunene. Dagens datamateriale for spesialisthelsetjenesten og for kommunenes helse- og sosialtjeneste er ikke tilpasset hverandre teknisk eller substansielt. De er derfor ikke egnet til å beskrive helhetlige be­handlings­forløp over forvaltningsgrensene. Som en følge av manglende data­grunnlag, kan det heller ikke beregnes eventuelle økonomiske konsekvenser av endringer som har funnet sted.

IPLOS (kommunal individrettet pleie- og omsorgsstatistikk) er et datasett

som kommunene skal ha innført i 2007. Innføringen av dette systemet vil kunne gi et bedre datagrunnlag. Opplysninger om helsetilstand vil, i kombinasjon med data om hvilke tjenestetilbud brukerne kommer fra og går videre til, kunne gi viktig informasjon om oppgavefordeling og sam­spill mellom sykehussektoren og de kommunale sosial- og helsetjenester som inngår i IPLOS.”