Historisk arkiv

Svar på spm. 34 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 12.05.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Gasskraftverk / CO2

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2622

Spørsmål nr. 34, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 12.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hva er provenyet av å gjennomføre Dok 8:39 om en tiltaksplan for bygging av gasskraftverk i Norge samt statlig ansvar for CO2-verdikjeden? Tall for 2006 ønskes både for planlagt iverksettelse ifølge dokumentet og ved iverksettelse fra 1. juli"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet, som har svart følgende:

”Det vises til Dokument nr. 8:37 (2005-2006) fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Tord Lien, Torbjørn Andersen, Robert Eriksson, Øyvind Vaksdal og Harald T. Nesvik om en tiltaksplan for bygging av gasskraftverk i Norge, samt statlig ansvar for CO 2-verdikjeden. Representantene fremmet følgende forslag:

”Stortinget ber Regjeringen snarest, og senest i Revidert nasjonalbudsjett 2006, fremme en sak med følgende punkter:

  1. En tiltaksplan for bygging av gasskraftverk med samme krav til CO 2-håndtering som i EU.
  2. Staten tar det fulle finansiellteknologiske ansvaret og risiko for forskning, utvikling og utbygging av verdikjeden for CO 2, slik at utbygger av gasskraftverk og operatørskap på norsk sokkel fritas for økonomisk og teknologisk risiko i denne sammenheng.”

Ad 1)

Beslutningene om investeringer i ny kapasitet i det norske kraftmarkedet skjer på bakgrunn av selskapenes vurderinger av lønnsomheten i prosjektene. Lønnsomheten i det enkelte prosjekt vil avhenge av en rekke forhold. For nye gasskraftverk vil blant annet tilgangen på gass, gasspriser og utviklingen i framtidige kraftpriser være av stor betydning. I de siste årene har det vært en betydelig økning i gassprisene.

Bygging av gasskraftverk med samme krav til CO 2-håndtering som i EU vil ikke ha provenyeffekter utover de eventuelle virkningene som kommer som følge av kvotetildeling. Reglene for kvotetildeling i perioden 2008-2012 er under utarbeidelse.

Ad 2)

For å vurdere grunnlaget for å etablere en verdikjede for transport og injeksjon av CO 2 og kartlegge eventuelle provenyeffektene av slike verdikjeder har Regjeringen satt i gang tre prosjekter.

Det første prosjektet omfatter hele CO 2-kjeden med fangst, transport og injeksjon av CO 2 for økt oljeutvinning. Formålet med prosjektet er å identifisere mulige selgere og kjøpere av CO 2 og deretter bringe sammen de aktuelle kommersielle aktørene til innledende forhandlinger om etablering av CO 2-kjeder. Hensikten er å kvalitetssikre inntekter og kostnader i alle leddene i CO 2-kjeden. Kartlegging av den reelle betalingsviljen til disse aktørene vil gi oversikt over mulige inntekter i kjeden, og dermed også rammene for statens engasjement.

Det andre prosjektet vil avklare tidsperspektiv og kostnader for etablering av renseanlegg på Kårstø. Målet er å etablere et slikt anlegg på Kårstø innen 2009. Arbeidet krever nært samarbeid med aktuelle leverandører av teknologi for CO 2-rensing. Det skal også etableres en juridisk ansvarlig enhet, som kan stå ansvarlig for anbud og innkjøp, bygging, drift og eierskap av anlegget.

I det tredje prosjektet skal Olje- og energidepartementet i samarbeid med relevante departementer avklare ulike forhold knyttet til organisering og juridiske rammer for statens engasjement i CO 2-kjeder. Utforming av et statlig engasjement som er robust i forhold til EØS-regelverket om statstøtte står sentralt i dette arbeidet.

Arbeidet som nå er satt i gang skal danne grunnlag for de vurderinger som skal gjøres med hensyn på utforming og omfanget av det statlige engasjementet knyttet til CO 2-håndtering og etablering av eventuelle CO 2-kjeder, herunder kartlegging av eventuelle provenyeffekter.”