Historisk arkiv

Svar på spm. 35 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 15.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Reorganisering av skatteetaten

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/2622

Spørsmål nr. 35, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 12. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Jeg viser til St.prp. nr. 66 (2005-2006) side 150-151 under ”Andre saker” og undertittelen ”Reorganisering av skatteetaten” der det bla. står følgende: ”Direktoratet ønsker å flytte oppgaver fremfor å flytte ansatte”. Innebærer dette en ytterligere økning i antall ansatte, og hva er i så fall merkostnaden ved dette? Hva er i så fall behovsvurderingen? "

Svar:

Skattedirektoratets forslag til reorganisering og oppgaveflytting innebærer ikke noen økning i antall ansatte. Teknologisk utvikling, effektivisering og forenklingstiltak frigjør kapasitet i etaten over hele landet. Istedenfor å la dette lede til personalforflytninger til sentrale strøk hvor omfanget av uløste oppgaver, kontrollbehov osv. er størst, går forslaget ut på å flytte oppgaver til distrikter med slik frigjort kapasitet.

Formålet med forslaget til reorganisering er å inndele etaten i større regionalt organiserte fagmiljøer med riksdekkende myndighet. Dette vil gi en mer fleksibel organisering som grunnlag for omfordeling av oppgaver innad i og mellom regionene, noe som muliggjøres av at en stadig større del av oppgaveløsningen er stedsuavhengig. En utflytting av enkelte oppgaver fra Oslo- og Akershusområdet vil medføre bedre balanse mellom regionene og frigjøre ressurser til bla. økt satsing på bekjempelse av økonomisk kriminalitet i det området som har flest skattytere og næringsdrivende.

Som kjent er forslaget nå på høring, og den politiske behandlingen vil skje i tilknytning til regjeringens budsjettforslag for 2007.