Historisk arkiv

Svar på spm. 35 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 16.05.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Planprogrammet jernbanealternativet langs Mjøsa (Gardermoen-Hamar)

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2651

Spørsmål nr. 35, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 16.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hvilke kostnader vil påløpe ved å gjennomføre en utredning av et jernbanealternativ på strekningen Gardermoen-Hamar for bruk i planprogrammet for videre planlegging av ny E6 og jernbane langs Mjøsa? Dersom det er mulig ber vi om å få spesifisert kostnadene på post og kapittel."

Spørsmålet har vært forelagt Samferdselsdepartementet, som har gitt følgende svar:

Samferdselsdepartementet viser til at det pågår et arbeid med å utarbeide et planprogram som grunnlag for konsekvensutredning for felles planlegging av E6 og Dovrebanen langs Mjøsa i Eidsvoll og Stange kommuner, der Samferdselsdepartementet er godkjennende myndighet. Utkast til planprogram ligger til behandling i departementet. Samferdselsdepartementet oppfatter imidlertid at spørsmålet dreier seg om en full utredning av et nytt "høyhastighetsalternativ" mellom Gardermoen og Hamar. En slik utredning på nivå med det utredningsnivået vi er på nå i planprogrammet (dvs kommunedelplannivå), vil trolig koste i størrelsesorden 10-15 mill kroner. Det er en viss usikkerhet knyttet til anslaget, fordi det planarbeidet som er gjennomført så lang, er gjort som et samarbeidsprosjekt mellom Statens vegvesen og Jernbaneverket hvor det har vært mulig å foreta en del felles utredningsarbeid som begge etater har kunnet nyttiggjøre. En slik fullstendig ny utredningsprosess vil trolig forsinke framdriften for jernbaneprosjektet (og dermed også vegprosjektet slik planarbeidet er lagt opp så langt) med 1-2 år.

En enklere mulighetsstudie/jernbaneutredning kan trolig gjennomføres for om lag 1 mill kroner. Denne vil imidlertid ikke være sammenliknbar med planprogrammets utredede alternativer.

Utredningsoppgaver fram t.o.m kommunedelplannivå finansieres over kap. 1350, post 23.