Historisk arkiv

Svar på spm. 354 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 06.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Konsekvenser av NOx-avgiftskompensasjon for riksvegfergene

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/5321

Spørsmål nr. 354, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 6. november 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

I spørsmål nr. 61 fra Finanskomiteen/Høyres stortingsgruppe vedr. Statsbudsjettet 2007 blir det spurt om kostnader og kompensasjon for NOx-avgiften for ulike næringer. I svaret fra Finansdepartementet blir følgende sagt om kompensasjon til bl.a. riksvegferjene: ”Av forhandlingstaktiske grunner er det ikke ønskelig å oppgi konkrete beløp inntil forhandlingene med de berørte selskapene er avsluttet.”

Det er forståelig at en ikke vil gå ut med konkrete beløp, men oppfølgingsspørsmålet blir: Er det lagt til grunn at riksvegferjeflåten totalt sett blir kompensert slik at en unngår netto merkostnader på grunn av den nye avgiften med påfølgende fare for høyere priser eller dårligere tilbud til de reisende?

Spørsmålet er forelagt Samferdselsdepartementet. Svar:

Samferdselsdepartementet legger til grunn at rutetilbudet i 2007 skal opprettholdes på samme nivå som i 2006, og det er lagt til grunn at ferjeselskapene skal kompenseres for innføringen av NOx-avgift. NOx-avgiften innføres for å motivere til rensing av NOx-utslipp. Effekten av eventuelle utslippsreduserende tiltak vil føre til reduksjon i utslipp og dermed redusert avgiftsbelastning. Det vises for øvrig til at Toll- og avgiftsdirektoratet har sendt et utkast til forskrift for avgiften på høring.

Bevilgningen til kjøp av riksvegferjetjenester er økt med 109,4 mill. kr fra saldert budsjett 2006 til Regjeringens budsjettforslag for 2007. Statens utgifter til kjøp av riksvegferjetjenester fastsettes i årlige forhandlinger mellom Statens vegvesen og ferjeselskapene. Samlet virkning for riksvegferjene av innføring av NOx-avgift, eventuelle rensetiltak og forhandlinger med staten er foreløpig usikker.