Historisk arkiv

Svar på spm. 37 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 15.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Miljøavgift på juice og melkekartonger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2640

Spørsmål nr. 37, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 15.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hva er provenyet av å reversere miljøavgiften som ble innført på juice og melkekartonger fra 31.12 med virkning fra 1. juli? Hva er provenyet av å bare gjøre dette for skolemelken skolemelken?"

Svar:
Fra 1. januar 2006 ble fritaket fra miljøavgiften på drikkevareemballasje for juice mv., melk og melkeprodukter, drikkevarer fremstilt av kakao og sjokolade og korn- og soyabaserte melkeerstatningsprodukter opphevet. Dersom fritaket gjeninnføres fra 1. juli 2005 anslås provenyvirkningen i 2006 til om lag 150 mill. kroner påløpt og 125 mill. kroner bokført.

Finansdepartementet har ikke tilgang til tall som viser omfanget av skolemelkordningen. Departementet har derfor ikke mulighet til å beregne av å frita kun skolemelk fra miljøavgiften på drikkevareemballasje. Departementet vil opplyse om at Statens forurensningstilsyn har fastsatt returandelen for skolemelkordningen til 75 pst. En returandel på 75 pst. innebærer en reell avgiftssats på 28 øre pr. kartong. Dersom Tine BA utvikler retursystemet ytterligere slik at en høyere returandel oppnås, vil avgiftsatsen reduseres i tråd med returandelen. Ved en returandel på 95 pst. vil avgiften falle helt bort.