Historisk arkiv

Svar på spm 39-41 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse svar fra Kunnskapsdepartementet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 39, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Budsjettforslaget omtaler følgende tre mål for barnehagepolitikken: full barnehagedekning, lav pris og høy kvalitet. Hva er regjeringens syn på videre innfasing av likeverdig behandling av private og kommunale barnehager? Regjeringen har uttrykt at full barnehagedekning er en forutsetning for å innlemme det øremerkede driftstilskuddet til barnehagene i kommunenes inntektssystem. Hva er regjeringens syn på likeverdig behandling i forbindelse med avviklingen av de øremerkede tilskuddene?”

Spørsmålet er forelagt Kunnskapsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Forskriften om likeverdig behandling av godkjente barnehager i forhold til offentlige tilskudd ble sist endret med virkning fra 1. august 2005. Forskriften innebærer at kommunen har plikt til å gi tilskudd etter kostnadsdekningsprinsippet, dog slik at det samlede offentlige tilskuddet utgjør minst 85 prosent av det tilsvarende barnehager eid av kommunen i gjennomsnitt mottar i offentlig tilskudd. I tildelingene av skjønnsmidler til kommunene er det fra og med 2005 lagt til grunn at alle nye barnehageplasser fra statens side kompenseres med 100 pst av kommunalt kostnadsnivå. Det er i budsjettet for 2007 ikke foreslått endringer i finansieringsordningen for barnehagesektoren som gir grunnlag for å endre forskriften.

Regjeringen mener private utbyggere er viktig for å nå målet om full barnehagedekning. Regjeringens mål er full barnehagedekning innen utgangen av 2007. Under forutsetning av at full dekning nås, tar Regjeringen sikte på å starte innfasing av barnehagetilskuddene i kommunenes inntektssystem fra 1. januar 2009. Private barnehager utgjør en betydelig del av barnehagesektoren og det vil være nødvendig å sikre driftsvilkårene for private barnehager også i en situasjon med rammefinansiering."

Spørsmål nr. 40, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet av å videreføre innfasingen av likeverdig behandling slik at de private barnehagene, uavhengig av kostnadsnivå, minimum skal ha et tilskudd som utgjør hhv. 87 og 90 prosent av det tilsvarende kommunale barnehager i gjennomsnitt mottar i offentlig støtte med virkning fra 1. januar 2007?”

Spørsmålet er forelagt Kunnskapsdepartementet som har gitt følgende svar:

”I et svar til Familie-, kultur og administrasjonskomiteen i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2005, redegjorde daværende Barne- og familiedepartementet for kostnadene ved å innføre enhetskostnadsprinsippet i betydningen av at de ikke-kommunale barnehagene får like høyt samlet offentlig tilskudd som kommunens egne barnehager mottar per i dag. Merkostnaden for full likeverdig behandling ble da beregnet til 1,3 mrd. kroner i helårsvirkning, gitt måltall for kapasiteten for antall plasser i barnehagene i 2003 og beregnet vekst i kapasiteten i 2004 og 2005. Enhetskostnadsprinsippet er her definert som likt tilskudd til alle barnehager i en og samme kommune, basert på en normert enhetskostnad beregnet ut fra kostnadene i kommunens egen barnehager. Merkostnaden for full likeverdig behandling utover 85 prosent-regelen som ble innført fra 1. august 2005, ble den gang beregnet til 750 mill. kroner. Beregningen er også omtalt i St.meld. nr. 28 (2004-05).

Departementet har pr i dag ikke foretatt nye beregninger av kostnadene knyttet til økt grad av likeverdig behandling utover dagens nivå som hensyntar kapasitetsveksten og kostnadsutviklingen i sektoren, herunder kostnadene ved å øke offentlig finansiering til 87 og 90 prosent av det tilsvarende kommunale barnehager i gjennomsnitt mottar i offentlig støtte med virkning fra 1. januar 2007. Basert på beregningen som ble omtalt i St. meld. nr. 28 (2004-2005), kan det anslås at kostnadene ved å øke offentlig finansiering til hhv. 87 og 90 pst. vil være 100 og 250 mill. kroner. Denne beregningen er som nevnt ikke justert for nye kostnadstall og nye tall for barn i barnehage. Beregningen må derfor brukes med forsiktighet. I tildelingene av skjønnsmidler til kommunene er det fra og med 2005 lagt til grunn at alle nye barnehageplasser fra statens side kompenseres med 100 pst. av kommunalt kostnadsnivå."

Spørsmål nr. 41, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen har mottatt Fafo-rapport nr. 500 som skisserer ulike modeller for driftstilskudd til barnehagesektoren. Rapporten foreslår en alternativ finansieringsmodell som kan gjøres gjeldende for både kommunale og private barnehager, og hvor utgangspunktet har vært å definere hovedprinsipper i en modell som likebehandler begge typer barnehager. På hvilken måte vil regjeringen følge opp forslaget som skisseres i denne rapporten?”

Spørsmålet er forelagt Kunnskapsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Departementet har mottatt rapporten. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2007 å videreføre dagens finansieringsmodell for barnehager. Videreføring av tilskuddsordningene skal sikre aktørene i sektoren forutsigbare rammevilkår. Når målet om full barnehagedekning er nådd, vil de øremerkede tilskuddene til barnehager bli innlemmet i rammeoverføringene til kommunene. Dette vil først skje når full barnehagedekning er nådd, og tidligst fra 1. januar 2009. Det vises for øvrig til spørsmål nr. 39."