Historisk arkiv

Svar på spm. 39 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 18.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Funksjonshemmede "Green Card"

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2681

Spørsmål nr. 39, fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon, av 18. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Høyre har fremmet Dokument nr. 8:78 (2005-2006) Forslag fra stortingsrepresentantene Martin Engeset og Erna Solberg om innføring av "Green Card-ordning" for arbeidssøkere med behov for særskilt tilrettelegging av arbeidsplassen. Jeg ber om påløpt og bokført provenyestimat av forslaget, brutt ned på alle berørte kap.og post, ved innføring fra hhv. 1.8.06 og 1.1.07. Er det ved provenyberegningen tatt hensyn til skatteinntektene forslaget vil utløse fra at personer med nedsatt funksjonsevne arbeider, og hva er i så fall antagelsene som er lagt til grunn?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"En slik ordning ble innført av Rikstrygdeverket høsten 2005. Denne ordningen omtales som et garantibevis, ”Garanti for oppfølging”. Garantibeviset forplikter etaten til rask bistand i tilrettelegging av arbeidsplasser. Arbeidsgiver blir gjennom dette orientert om tjenester som kan fås hos hjelpemiddelsentralen og den lokale ansvarspersonen. Garantibeviset er en hjelp for arbeidssøkere med nedsatt funksjonsevne. Med et garantibevis vil hjelpemiddelsentralen gi råd og veiledning for tilrettelegging av arbeidsplassen. Garantiordningen forutsettes ikke å medføre merutgifter for folketrygden.

For øvrig skal myndighetene og partene i arbeidslivet vurdere innretningen på virkemidlene i IA-avtalen i løpet av første halvår. I den forbindelse drøftes det om det er behov for endringer i ordningen med tilretteleggingsgaranti for å bidra til å gi arbeidsgiver en trygghet for at arbeidssøkere med redusert funksjonsevne vil få nødvendig bistand som funksjonsnedsettelsen krever i den konkrete arbeidssituasjon. Ovennevnte ”Garanti for oppfølging” vil i tilfellet gå inn som en del av en slik tilretteleggingsgaranti."