Historisk arkiv

Svar på spm 41 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 20.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Eierperioden for tilskuddsordning til bilhold

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4981

Spørsmål nr. 41 fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 20.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Jeg viser til svar på spørsmål nr. 198 fra Fremskrittspartiet vedrørende reduksjon av eierperioden for tilskuddsordning til bilhold, kap. 2661. Hva er provenyeffekten av å øke eierperioden til 12 år, og er det praktisk mulig å fatte et slikt vedtak? Dersom det må lovendring til, ber jeg om lovteknisk bistand til å fremme et slikt forslag.”

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

”Etter gjeldende regler skal de som fikk stønad til bil i 1996 kunne få gjenanskaffelse i 2007. I spørsmålet er det etterspurt hvor mye tilskuddsordningen til bilhold kan reduseres dersom gjenanskaffelse økes til 12 år.

Saker som gjelder gjenanskaffelse av bil er vanligvis rundt 40 – 45 prosent av totalt antall saker som gjelder stønad til bil. Denne andelen kan variere noe, etter hvor mange biler som det ble gitt stønad til i den årgangen som står for tur til gjenanskaffelse. Normalt skal biler som det er gitt stønad til i 1996 stå for tur for gjenanskaffelse i 2007. I dette året var det klart lavere utgifter enn vi har nå, og et lavere antall saker. Vi antar derfor at prosentandelen som utgjør gjenanskaffelse er 35 prosent. Det kan videre være en del tilfeller der gjenanskaffelse er påkrevd, enten på grunn av bilens tilstand eller endringer i brukerens funksjonsnivå. Dette bidrar til å redusere beregnet innsparing.

Beregningen angir innsparingen i 2007, dvs. den budsjettmessige effekten i det året endringen gjennomføres. I budsjettforslaget for 2007 er tilskudd til biler satt til 695 mill. kroner. Beregnet innsparing for 2007 ved å øke gjenanskaffelsesperioden til 12 år anslås til om lag 200 mill. kroner.

Den foreslåtte endringen vil ikke kreve lovendring.”