Historisk arkiv

Svar på spm 42-45 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse svar fra BLD

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4816

Spørsmål nr. 42, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 12/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”I St. prp. nr. 1 (2005-2006) sies det følgende om samlivskurset ”Godt samliv!” ”Kurstilbudet skal i første rekke formidles gjennom helsestasjonene, men ulike instanser skal kunne være kursholdere, herunder menigheter og frivillige organisasjoner.”

Deler regjeringen denne oppfatningen?”

Spørsmålet er forelagt Barne- og likestillingsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Det er den enkelte kommune som melder seg på "Godt samliv!" I forslag til statsbudsjett for 2007 heter det at helsestasjonene har hovedansvar for rekruttering av foreldrepar og for arrangering av kursene. Vanlig bakgrunn for kursleder er helsesøster, sosionom eller psykolog.

Helsestasjonene er den instans som i størst utstrekning, og i en tidlig fase, kommer i kontakt med førstegangsforeldre. Helsestasjonene er således en viktig arena både for å rekruttere kursdeltakere og for å informere om og formidle kurstilbudet. Barne- og likestillingsdepartementet mener det er hensiktsmessig at kurstilbudet søkes forankret ved landets helsestasjoner. I utgangspunktet er det imidlertid ikke noe i veien for at også frivillige organisasjoner og andre kan være kursarrangører, eller på annen måte bidra i gjennomføringen av kurset.”

Spørsmål nr. 43, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 12/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Hva er provenyeffekten av å prisjustere barnetrygden med virkning fra 1. januar 2007?”

Spørsmålet er forelagt Barne- og likestillingsdepartementet som har gitt følgende svar:

”En prisjustering av barnetrygden med 1 ¾ prosent (KPI) fra 1. januar 2007 vil koste 251 mill. kroner.”

Spørsmål nr. 44, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 12/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Kap. 842, post 21 dekker utgifter til forskning, utviklingsarbeid og kompetanseheving i familievernet. Posten er redusert med 1,1 mill. kroner. Hva blir konsekvensene av dette kuttet?”

Spørsmålet er forelagt Barne- og likestillingsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Det skal legges stor vekt på forsknings- og utviklingsprosjekter knyttet til alle deler av Barne-, ungdoms- og familieetatens faglige arbeid. Det er videre et mål at det faglige arbeid som utøves i familievernet skal være basert på empirisk forskning. Hensikten med kvalitetsarbeidet er å sikre høy og riktig kvalitet i alle aktiviteter som har betydning for organisasjonens resultater.

Familievernet har historisk sett vært preget av stor grad av vilje til faglig nytenkning, metodeutvikling og et mangfold av lokale fagprosjekter. Mange kontorer er engasjert i ulike prosjekter på metodeutvikling eller innsats overfor spesielle klientgrupper. For å ivareta disse viktige initiativene avsetter departementet hvert år FoU-midler til familievernet, øremerkede kompetansetiltak og faglige utviklingsprosjekter.

Beløpet avsatt til dette har i de senere år ligget rundt 5 mill. kroner. I 2006 var bevilgningen 6 mill. kroner. I 2007 er bevilgningen redusert til omtrent samme nivå som tidligere, altså ca. 5 mill. kroner. Frigjorte midler er avsatt til andre prioriterte områder.

Konsekvensene vil være et noe lavere aktivitetsnivå i 2007. Barne- ungdoms- og familiedirektoratet vil utarbeide en egen plan for forsknings- og utviklingsarbeid i familievernet. Planen er forventet ferdigstilt innen årsskiftet, og vil blant annet inneholde en begrunnet prioritering av særlig aktuelle utviklingsområder i familievernet. På bakgrunn av denne planen vil departementet ta stilling til hvordan forskning, utviklingsarbeid og kompetanseheving best kan ivaretas innen de gitte økonomiske rammer.”

Spørsmål nr. 45, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 12/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Da staten overtok ansvaret for familievernet og det tidligere fylkeskommunale barnevernet, var et av hovedmålene å styrke kvaliteten og bedre tilbudet til barn og unge som trenger barneverntjenester uavhengig av hvor i landet de bor. Nå ser vi i tillegg at det er en økning i antall barn og unge som mottar tiltak fra barnevernet. I 2005 mottok over 39 000 barn og unge tiltak fra barnevernet. Det er en økning på 4,2 prosent. På tross av dette er det statlige barne- og familievernet pålagt ansettelsesstopp av BLD.

Innebærer regjeringens budsjettforslag at ansettelsesstoppen blir avviklet f.o.m. 1. januar 2007?”

Spørsmålet er forelagt Barne- og likestillingsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Barne-, ungdoms- og familieetaten har vanskeligheter med å gjennomføre sin virksomhet innenfor budsjettrammene i 2006. Det er både etatens og departementets ansvar at driften holdes innenfor den budsjettrammen Stortinget har vedtatt. I brev av 6. juli 2006 ba departementet Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) om å sikre at budsjettrammen overholdes ved å arbeide videre med alle relevante tiltak som kan bidra til å redusere merforbruket. Spesielt understreket departementet betydningen av å utnytte kapasiteten i egne institusjoner bedre. Videre ba også departementet om at det ble innført ansettelsesstopp på alle stillinger i tilknytning til det statlige barnevernet, såfremt dette ikke går på bekostning av tiltak for å redusere merforbruket.

Departement og Bufdir er enige i at ansettelsesstoppen ikke skal gå utover kvaliteten på tilbudet til barna, og dersom denne står i fare, gis det dispensasjon fra ansettelsesstoppen. Ansettelsesstoppen omfatter derfor ikke stillinger som er nødvendig for å gi barna i det statlige barnevernet et tilbud i henhold til for eksempel kvalitetsforskriften, men vil kunne få konsekvenser for annen ikke lovpålagt virksomhet i etaten. Departementet har en god dialog med Bufetat i denne prosessen. Per 30. juni 2006 var det vel 3 500 ansatte i det statlig barnevernet. Per 22. august i år var det søkt om 182 dispensasjoner fra ansettelsesstoppen. 25 søknader fikk avslag, mens 157 nyansettelser ble innvilget.

Barne- og likestillingsdepartementet følger nå situasjonen nøye, for å sikre at ansettelsesstoppen i det statlige barnevernet ikke får uønskede virkninger. Ansettelsesstoppen gjelder foreløpig ut 2006, og det er ikke tatt stilling til om den skal videreføres i 2007.”