Historisk arkiv

Svar på spm 45 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. kjøregodtgjørelse

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 45, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvordan er størrelsen på kjøregodtgjørelsen nå i forhold til gjennomsnittlig prisnivå av å holde bil, sammenlignet med da den ble fastsatt? Hvilken bensinpris er lagt til grunn?"

Svar:

Kjøregodtgjørelsen i staten framgår av "særavtale for reiser innenlands for statens regning". Dette er en avtale som framforhandles mellom staten og hovedsammenslutningene. Kjøregodtgjørelsen er derfor et forhandlingsresultat og gir utrykk for hva organisasjonene kan akseptere som en kompensasjon for at ansatte benytter sin private bil i statens tjeneste.

Særavtalen er oppsagt av partene og skulle vært reforhandlet med virkning fra 01.03.06. På grunn av en tvist knyttet til andre deler av avtalen, har ikke disse forhandlingene blitt avsluttet. Dermed har heller ikke kjøregodtgjørelsen blitt revidert.

Kjøregodtgjørelsen ble sist revidert i 2002 og fastsatt til 3 kroner pr. km. Som bakgrunnsmateriale for revisjonen ble opplysninger fra "Opplysningsrådet for veitrafikken AS" benyttet. Det gjelder blant annet opplysninger om avskrivning, renter, forsikring, årsavgift og vedlikehold. Det understrekes at disse opplysningene kun brukes som utgangspunkt for beregne kostnadene ved bilhold, og at selve kjøregodtgjørelsen er et forhandlingsresultat.

Bensin utgjør i regnestykket fra 2002 om lag 20 pst av totalkostnaden. Det ble benyttet en bensinpris på 8,57 kroner pr. liter. Beregningseksemplet fra "Opplysningsrådet for veitrafikken AS" for 2006 som skulle vært lagt til grunn i år, forutsetter 10,94 kroner pr. liter. Det tilsvarer en økning på 27,6 pst. fra 2002 til 2006. Renter av bundet kapital, som er en annen viktig komponent i beregningen, har imidlertid utviklet seg i motsatt retning. Rentekostnader ble i 2002 fastsatt til 7,75 pst., mot 3,5 pst. i regneeksemplet for 2006.

For andre komponenter har det bare vært mindre endringer i perioden. Nybilprisene har hatt en beskjeden økning, anslått til 4,9 pst. i perioden. Dette innebærer at kostnader til avskrivning, som utgjør om lag 25 pst. av samlet kostnad, har endret seg lite.

Sett under ett har kostnadene ved å holde bil ikke endret seg vesentlig i perioden. I 2004 da rentene var på det laveste, og bensinprisen fortsatt var relativt lav, var kjøregodtgjørelsen noe høyere enn anslåtte kostnader ved bilhold.