Historisk arkiv

Svar på spm. 46 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 18.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Større etterspørsel etter barnehageplass

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2682

Spørsmål nr. 46, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 18. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Større etterspørsel etter barnehageplass for de minste er en konsekvens av at barnehageplassene blir billigere. Jeg ber om en redegjørelse om denne sammenhengen og om hvordan dette er hensyntatt i Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett."

Spørsmålet har vært forelagt Kunnskapsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Kunnskapsdepartementet har i sine beregninger av bevilgningsforslaget i St.prp. nr. 66 (2005–2006) lagt til grunn det mest realistiske utbyggingsanslaget på nåværende tidspunkt. I beregningene er det lagt til grunn at utbyggingen av barnehageplasser i 2006 blir lik utbyggingen i 2005. Departementet har forutsatt at 75 pst. av alle nye barn som får plass i barnehage er under tre år.

Det er imidlertid usikkerhet knyttet til både utbyggingstakten og utviklingen i etterspørselen etter barnehageplasser. En undersøkelse av konsekvensene på etterspørselen etter barnehageplasser ved redusert maksimalpris fra 2 750 kroner til 2 250 kroner per måned fra 1. januar 2006, ble utført av ECON for KS høsten 2005. Resultatene fra denne undersøkelsen viste at reduksjon i prisen kan føre til at foreldre vil ønske plass til omkring 17 000 flere barn enn i dag. Dette resultatet må, i følge ECON, brukes med forsiktighet på grunn av stor usikkerhet knyttet til beregningene.”