Historisk arkiv

Svar på spm. 48 fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tollinntekter, import fra u-land

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 48, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Innenfor hvilke varegrupper har Norge tollinntekter på import fra u-land? Hvor stor andel av tollinntektene kommer fra import fra u-land, og hvordan klassifiseres gruppen u-land ved dette anslaget, og hva er påløpt og bokført proveny? Hvis tollinntektene reduseres med respektivt 100, 200, 300, 400, 500, 600 og 700 mill. kroner og dette gjøres ved å utvide fra bunn listen over u-land som blir gitt fritak for norsk toll, hvilke land vil for de respektive tollreduksjonene bli inkludert i gruppen som har tollfritak? Har Norge internasjonale forpliktelser som forhindrer en slik innretning av tollreduksjoner? Hvis så var tilfelle så ber jeg om en drøftelse av problemstillingen."

Svar:

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at deklarert toll for utviklingsland utgjorde 531 mill. kroner i 2005. Dette utgjør 32 pst. av total deklarert toll i 2005. De landene som inngikk i SSBs definisjon for utviklingsland i 2005, var: Bosnia-Hercegovina, Jugoslavia (Serbia og Montenegro), Kroatia, Makedonia, Malta, Slovenia; Afrika unntatt Sør-Afrika; Asia unntatt Japan; Nord- og Sør-Amerika unntatt USA, Canada og Grønland; Oceania unntatt Australia og New Zealand. De tollkapitlene som ga høyest deklarert toll fra disse landene i 2005, er vist i tabellen under.

Tabell 1. Tollkapitler med høyest deklarert toll for utviklingsland i 2005. Mill. kroner

Kap.

Mill. kroner

61 og 62

Klær og tilbehør til klær ………………..….…….

379,7

2

Kjøtt og spiselig slaktavfall………………………

54,0

23

Reststoffer og avfall fra næringsmiddelindustrien; tilberedt dyrefôr………………..…………………

14,0

7

Grønnsaker, røtter og knoller, spiselige…………..

11,1

10

Korn…………………………….........................

8,4

19

Produkter av korn, mel, stivelse eller melk; bakverk…………………………………………...

4,5

Kilde: Toll- og avgiftsdirektoratet og Statistisk sentralbyrå.


Som det fremgår inkluderes land som Singapore, Hong Kong, Malta og Israel i SSBs definisjon av utviklingsland. Ett alternativ er å definere utviklingslandene etter OECDs definisjon. OECD grupperer utviklingsland i fire grupper, basert på brutto nasjonalinntekt pr. innbygger. De fire gruppene er minst utviklede land (MUL), andre lavinntekstsland, lavere mellominntektsland og høyere mellominntektsland. Benyttes OECDs inndeling kan påløpte tollinntekter fra utviklingsland anslås til 520 mill. kroner i 2007. Betalt proveny i 2007 kan anslås til om lag 475 mill. kroner.

Norge gir allerede tollfri adgang for all import fra de minst utviklede landene (MUL). I vedlegg 1 er det vist provenyeffekt, og hvilke land (i tillegg til MUL-landene) som kan gis tollfritak hvis man gir tollettelser rangert etter brutto nasjonalinntekt (BNI) pr. innbyger. Rangeringen av land etter BNI er basert på statistikk fra Verdensbanken. Gis Kina tollfritak antas det å medføre et bokført provenytap på om lag 215 mill. kroner. Å redusere tollinntektene med 100, 200, 300 mill. kroner, osv., slik det er skissert i spørsmålet, er derfor ikke hensiktsmessig. Av vedlegget framgår det at en nedgang i bokført tollinntekt på 65 mill. kroner vil gi en rekke land tollfrihet (landene i kolonne I). Utvides provenytapet til 280 mill. kroner vil alle land i kolonne I, samt Kina, gis tollfrihet. Skal alle landene i vedlegget gis tollfrihet, innebærer det ett bokført provenytap på om lag 380 mill. kroner.

For at et land skal få tollpreferanser må vedkommende land bl.a. oppfylle de nødvendige vilkår om notifikasjon av landets kompetente myndigheter. I tillegg må man oppfylle spesifikke opprinnelseskrav for varene som skal eksporteres til Norge. Disse kravene bidrar til at tollpreferansene ikke blir fullt ut utnyttet av alle land. I beregningen i vedlegget er det lagt til grunn en utnyttelse av tollpreferansene på 80 pst.

Norge har internasjonale forpliktelser i WTO når det gjelder mulighetene for å gi preferensielle tollreduksjoner som bare gjelder noen utvalgte land. Når det gjelder differensiering mellom ulike utviklingsland innenfor tollpreferansesystemet (GSP), er det anledning til å gi de minst utviklede land en bedre behandling enn øvrige utviklingsland, slik Norge gjør gjennom vår såkalte "null for MUL"-ordning. Skal man foreta en ytterligere differensiering mellom ulandsgruppen må det ligge objektive kriterier til grunn for særbehandlingen. Hvorvidt nasjonalprodukt pr. innbygger vil være et slikt objektivt kriterium, har foreløpig ikke vært prøvd i WTOs tvisteløsningssystem.

Vedlegg 1. Land som gis tollfrihet ved reduksjon av bokførte tollinntekter med hhv. 65 mill, 280 mill. og 380 mill. kroner.

Kolonne I

Kolonne II

Kolonne III

65 Mill.

280 mill.

380 mill.

Armenia

Landene i

Landene i kolonne I og II og:

Azerbaijan

Kolonne I og:

Albania

Macedonia, FYR

Bolivia

China

Algeria

Malaysia

Cameroon

Antigua and Barbuda

Maldives

Central African rep.

Argentina

Marshall Islands

Comoros

Belarus

Mauritius

Cote d'Ivoire

Belize

Mexico

Egypt, Arab Rep.

Bosnia and Herzegovina

Micronesia, Fed. Sts.

Ghana

Brazil

Palau

Guinea

Cape Verde

Panama

Guyana

Chile

Peru

Honduras

Colombia

Russian Federation

India

Costa Rica

Samoa

Indonesia

Croatia

Serbia and Montenegro

Kenya

Dominica

Seychelles

Kiribati

Dominican Republic

South Africa

Kyrgyz Republic

Ecuador

St. Kitts and Nevis

Moldova

El Salvador

St. Lucia

Mongolia

Fiji

St. Vincent and the Gren.

Morocco

Gabon

Suriname

Nicaragua

Grenada

Swaziland

Nigeria

Guatemala

Thailand

Pakistan

Iran, Islamic Rep.

Tonga

Papua New Guinea

Jamaica

Trinidad and Tobago

Paraguay

Jordan

Tunisia

Philippines

Kazakhstan

Turkey

Sao Tome and Principe

Lebanon

Uruguay

Solomon Islands

Libya

Venezuela, RB

Sri Lanka

Syrian Arab Republic

Tajikistan

Timor-Leste

Ukraine

Uzbekistan

Vietnam

Zimbabwe