Historisk arkiv

Svar på spm 48 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

KKD Tilskudd til minoritetsspråklige publikasjoner mv.

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4816

Spørsmål nr. 48, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 12. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Kap. 335, post 76 omfatter tilskudd til minoritetsspråklige aviser, samt tilskudd til enkeltpublikasjoner. Regjeringen foreslår å flytte forvaltningen av denne ordningen til Norsk kulturråd. Hvilke retningslinjer vil Kulturrådet ha for tildeling av midler innenfor denne ordningen?"

Spørsmålet har vært forelagt Kultur- og kirkedepartementet, som har gitt følgende svar:

I budsjettforslaget for 2007 har Regjeringen foreslått å overføre forvaltningen av disse tilskuddene til Norsk kulturråd. Forslaget begrunnes med følgende:

”Kultur- og kirkedepartementet ser det … som lite heldig at disse tilskuddene tildeles av sentrale politiske myndigheter. Et hovedmål for mediepolitikken er å sikre medienes uavhengighet i redaksjonelle spørsmål, både fra myndigheter, eiere og andre. [ ] Skjønnsvurderingen av hvilke publikasjoner som får slik støtte bør imidlertid foretas på ”armlengdes avstand” fra de samme politiske myndighetene.”

Ut over en generell formålsangivelse (” Formålet med ordningen er å ivareta publikasjoner med ulik kulturell og samfunnsmessig betydning, og som ikke ivaretas gjennom den ordinære pressestøtten.”) er det ikke lagt føringer for hvordan Kulturrådet skal forvalte ordningen. Innenfor denne rammen vil det være opp til Kulturrådet å bestemme hvordan midlene skal forvaltes.