Historisk arkiv

Svar på spm 49 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Netto NOx-effekt

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 49, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvis man legger til grunn at av alle nye personbiler solgt i tiden fremover så vil 80 pst. være dieselbiler. Hvor mye, i prosent og enhet, vil NOx -utslippene da øke med? Hvor stor er ventet reduksjon, i prosent og enhet, i NOx-utslippene som følge av Regjeringens forslag til NOx-avgift fra 1. januar 2007. Hvis man legger til grunn at 80 pst. av solgte personbiler fra 2007 vil være

Svar:
I følge tall fra Statistisk sentralbyrå slapp den norske bilparken (inkludert tunge kjøretøy) ut i overkant av 40 000 tonn NOx i 2004. Over halvparten av utslippet kom fra tunge kjøretøy. Det nest største bidraget kom fra bensindrevne personbiler.

Regjeringen foreslår at CO 2-utslipp erstatter slagvolum som én av de tre komponentene i beregningsgrunnlaget for avgiften. I omleggingen kommer dieselbiler gunstigere ut enn bensinbiler. Dette skyldes at dieselbiler gjennomgående har lavere CO 2-utslipp enn bensinbiler. I Finansdepartementets provenyberegninger er det tatt hensyn til en viss substitusjon av nybilkjøp fra bensin- til dieselbiler. Beregningene er basert på nybilkjøpene i 2005, da dieselandelen var på i underkant av 40 pst., og viser at antallet solgte dieselbiler vil øke med om lag 5 pst. som følge av omleggingen. Det er selvfølgelig stor usikkerhet knyttet til dette, men i følge disse beregningene vil dette føre til at NOx -utslippet fra nye personbiler øker med om lag 10 tonn. Det er forutsatt en gjennomsnittlig kjørelengde på 20 000 km. Det er også lagt til grunn at bilene slipper ut NOx i henhold til maksimumsgrensene i EURO4 (0,08 g/km for bensinbiler og 0,25 g/km for dieselbiler). Det understrekes at disse beregningene er gjort på nye personbiler, og at det også vil kunne være en viss økning i NOx -utslipp fra bl.a. bruktimporterte personbiler. På kort sikt vil likevel økningen i NOx -utslipp som følge av omleggingen av engangsavgiften være marginal i forhold til de totale utslippene fra bilparken. Dette skyldes at det alt vesentligste av utslippene av NOx fra veitrafikken vil komme fra kjøretøy registrert før omleggingen av engangsavgiften, og fra kjøretøy som ikke omfattes av engangsavgiften.

I spørsmålet forutsettes det at dieselbilers andel av nybilsalget øker til 80 pst. som følge av omleggingen, og en ber om et anslag på virkningen dette får på utslipp av NOx. Det understrekes at dette er en betydelig større økning av dieselandelen enn det Finansdepartementet har lagt til grunn. For å svare på spørsmålet må det først gjøres en antakelse om hvor stor dieselandelen i 2007 ville vært med dagens bilavgifter. Som det går fram av figur 3.8 i St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak, har andelen nye personbiler med dieseldrift økt kraftig de siste årene, fra under 10 pst. i 2000 til i underkant av 40 pst. i 2005. Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken er dieselandelen hittil i år (januar-september) på 49,5 pst. En kan altså anta en dieselandel på 50 pst. i 2006. Det er vanskelig å vite hva dieselandelen vil bli i 2007 dersom en ikke endrer engangsavgiften. En forsiktig antakelse er at den i alle fall vil være 50 pst. Det antas videre at det i 2007 blir solgt 110 000 nye personbiler (om lag samme antall som i 2005). Uten endring av engangsavgiften antas det at nybilsalget vil fordele seg på 55 000 bensinbiler og 55 000 dieselbiler. Med de samme forutsetningene om NOx -utslipp og kjørelengde som nevnt tidligere, vil disse bilene slippe ut om lag 365 tonn NOx i året. Hvis en i stedet antar at dieselandelen blir 80 pst. av nybilsalget (88 000 dieselbiler og 22 000 bensinbiler), vil utslippene NOx av øke med om lag 110 tonn, til 475 tonn. Dette tilsvarer en økning av NOx -utslippene fra nye personbiler på om lag 30 pst., og en økning av NOx -utslippene fra hele bilparken på om lag 0,3 pst.

Arbeidet med å legge om bilavgiftene i en mer miljøvennlig retning vil fortsette i de kommende budsjettene. I 2008-budsjettet tar en sikte på å differensiere årsavgiften etter miljøegenskaper ved kjøretøyene. En slik differensiering kan ta utgangspunkt i hvilke avgasskrav (EURO-krav) de ulike kjøretøyene oppfyller. I motsetning til endringer i engangsavgiften, som bare får betydning for førstegangsregistreringer, vil endringer i årsavgiften virke på hele bilparken. Dette vil bidra til å redusere utslippene av NOx fra veitrafikken.

De samlede utslippene av NOx har de siste årene har ligget på om lag 215 000 tonn. Norge er i henhold til Gøteborgprotokollen forpliktet til å redusere de årlige utslippene til 156 000 tonn i 2010. Regjeringen foreslår å innføre en avgift på utslipp av NOx, og at avgiftssatsen settes til 15 kroner pr. kg NOx-utslipp fra 1. januar 2007. SFTs analyse av utslippsreduserende tiltak indikerer at en avgiftssats på dette nivået kan føre til utslippsreduksjoner opp mot 25 000 tonn, dvs. om lag 11,5 pst. sammenlignet med dagens utslippsnivå.