Historisk arkiv

Svar på spm. 49 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pensjonsreform, IPA og livrenter

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 49, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Pensjonsreformen la til grunn at det norske pensjonssystemet skulle bestå av tre pilarer; Folketrygden, kollektive tjenestepensjonsordninger og individuelle pensjonsavtaler. Betyr Regjeringens forslag til opphevelse av skattefavoriseringen for IPA og livrenter bortfall av den tredje pilaren om individuelle pensjonsavtaler?"

Svar:

Regjeringen varsler i Revidert nasjonalbudsjett å avvikle den gunstige skattemessige behandlingen av IPA og betydelige innstramminger i den skattemessige behandlingen av livrenter. Videre foreslår Regjeringen at selvstendig næringsdrivendes adgang til å foreta pensjonssparing i henhold til innskuddspensjonsloven utvides fra to til fire prosent. Denne sparingen vil være skattebegunstiget.

Innstrammingene er begrunnet med at behovet for å videreføre skatte­stimuleringen av disse individuelle ordningene er sterkt redusert som følge av at yrkesaktive arbeidstakere blir omfattet av obligatorisk tjenestepensjon, og at selvstendig næringsdrivende er omfattet av adgangen til å spare til egen pensjon i en innskuddspensjonsordning.

Det er den skattemessige behandlingen av ordningene som endres, og ikke adgangen som enkeltpersoner på frivillig basis har til å spare til egen pensjon. Det er ikke mulig å angi virkningen dette vil ha på samlet pensjons­sparing. Internasjonale empiriske studier tyder imidlertid på at skattefavorisert (individuell) pensjonssparing har liten virkning på spareomfanget, men først og fremst påvirker sammensetningen av sparingen, jfr. Revidert nasjonalbudsjett kapittel 3.8.3.