Historisk arkiv

Svar på spm 5 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Endring i omsetning ved reduksjon av alkohol- og tobakkavgifter til svensk nivå

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 5, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvilken oppgang i omsetningen er beregnet i provenysvarene på spørsmål 3 og en reduksjon til svensk nivå? Svar ønskes både i priselastisitet og omsetningsøkning i kroner med tilhørende provenyøkningseffekt, og effekten på sysselsettingen i antall årsverk og effekt på proveny?"

Svar:
Ved beregning av provenyendringer for alkohol brukes både direkte priselastisiteter og krysspriselastisiteter. Tabell 1 under viser de ulike elastisitetene brukt i beregningene i arbeidet med 2007-budsjettet. Den direkte priselastisiteten for f.eks. brennevin gir uttrykk for den prosentvise endringen i innenlands brennevinsomsetning ved en prisøkning på brennevin på 1 prosent. I tabell 1 er de direkte priselastisitetene uthevet. Krysspriselastisiteten for f.eks. brennevin med hensyn på vin gir uttrykk for den prosentvise endringen i innenlands brennevinsomsetning ved en prisøkning på vin på 1 pst. I tabell 1 kan vi se at omsetningsendringen for brennevin knyttet til denne prisøkningen er på 0,144 pst.

Tabell 1 Priselastisiteter og krysspriselastisiteter for alkohol

Brennevin

Vin

Øl

Brennevin

-1,777

0,144

0,110

Vin

0,122

-1,294

0,141

Ø

0,075

0,113

-0,809

Ved beregning av provnyendringer for tobakk brukes en direkte priselastisitet på -0,475.

Som påpekt i svar på spørsmål 3 og 4, er provenyvirkningene som følge av avgiftsendringer på alkohol og tobakk usikre. Denne usikkerheten blir større jo større avgiftsendringene er. I provenyberegningene blir det videre forutsatt at avgiftsreduksjoner fører til tilsvarende prisreduksjoner, men en kan også tenke seg at tilbyderne av varer øker avansen når avgiften går ned.

Tabell 2 nedenfor viser beregnet prosentvis økning i avgiftspliktig omsetning innenlands som følge av eksemplene på avgiftsreduksjoner i spørsmål 3 og 4. Både direkte etterspørselsvirkninger og kryssprisetterspørselsvirkninger er medregnet.

Tabell 2 Endring i innenlandsk omsetning som følge av eksempler på avgiftsreduksjoner som oppgitt i spørsmål 3 og 4. Prosent

Produkt

Eks. 1

Eks. 2

Eks. 3

Svensk nivå

Øl

5

8

10

13

Sterkvin

4

11

23

29

Svakvin

4

11

23

30

Brennevin

5

14

29

9

Sigaretter

7

13

20

14

Røyketobakk

7

15

22

24

I spørsmålet bes det om å få oppgitt ”omsetningen i kroner med tilhørende provenyøkningseffekt, og effekten på sysselsettingen i antall årsverk og effekt på proveny”. I spørsmål 3 og 4 har Finansdepartementet gjort anslag på provenyvirkningene av de foreslåtte avgiftsreduksjonene. Departementet har ikke beregnet effekten på sysselsettingen av i de ulike forslagene til avgiftsreduksjoner. Virkningen på kort sikt vil i stor grad avhenge av om avgiftsreduksjonene må dekkes inn gjennom økninger i andre skatter og avgifter eller reduserte offentlige utgifter. Dersom lettelsene må dekkes inn gjennom økninger i andre skatter og avgifter eller ved reduserte offentlige utgifter, vil utslagene på sysselsettingen trolig bli små.

Når det gjelder omsetning i kroner, er det flere forhold som må tas hensyn til. Dersom avgiftene reduseres i tråd med det som er foreslått i spørsmål 3 og 4, vil varene bli billigere. Det trekker i retning av at omsetning målt i kroner synker. På den annen fører billigere varer til økt etterspørsel slik at omsatt volum øker, jf. tabell 2. Det trekker i retning av at omsetning målt i kroner øker. Nettoeffekten for omsetning målt i kroner avhenger av om volumeffekten eller priseffekten er sterkest.