Historisk arkiv

Svar på spm 50 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattefordeler knyttet til individuelle pensjonsordninger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 50, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Har Finansdepartementet eksempler på andre land i EØS-området hvor det ikke er knyttet skattefordeler knyttet til individuelle pensjonsordninger, og i så fall hvilke?"

Svar:
Behovet for å ha skattefavoriserte individuelle pensjonsspareordninger kan ikke vurderes uavhengig av utformingen av pensjons­systemet for øvrig. Det er eksempelvis store variasjoner mellom land knyttet til fordelingen av offentlig og privat ansvar for pensjonsytelsene, der enkelte land legger betydelig større vekt på private ordninger (kollektive og/eller individuelle) enn andre. Det er også variasjoner landene imellom mht. grad av individuelt ansvar for å spare til egen pensjon. Ifølge NOU 2005: 15 Obligatorisk Tjenestepensjon er Finland det eneste landet i EØS-området i tillegg til Norge med obligatorisk tjenestepensjon for alle lønns­mottakere, selv om dekningsgraden i kollektive ordninger er svært høy også i enkelte andre EØS-land.

Prinsippet for skattebehandling av tjenestepensjonsordninger varierer også mellom land. Det framgår av en OECD-rapport ( Tax Treatment of Private Pension Savings in OECD Countries, i OECD Economic Studies No. 39 2004/2) at et flertall av OECD-landene baserer seg på et lignende prinsipp som Norge, dvs. at innskudd er fradragsberettiget, avkastningen skattlegges ikke løpende, mens uttak er skattepliktige (EET prinsippet). Enkelte andre land, herunder New Zealand, har ingen skattefavorisering av slike ordninger i det hele tatt. Andre land, herunder Danmark og Sverige, har en langt mindre gunstig skattebehandling enn Norge. I Sverige og Danmark skyldes dette at avkastningen på innskudd, i motsetning til i Norge, blir skattlagt løpende. Disse to landene har for øvrig heller ikke obligatorisk tjenestepensjon, selv om dekningsgraden i de kollektive ordningene er høy.

Den nevnte OECD-rapporten inneholder imidlertid ingen systematisk oversikt over adgangen i de enkelte land til å spare i individuelle skattefavoriserte ordninger utover det som følger av tjenestepensjons­ordningene. Departementet antar imidlertid at det også på dette området er store variasjoner knyttet til hvilke begrensninger det ligger i mulighetene til å foreta innskudd i slike skattefavoriserte ordninger.

Departementet gjør avslutningsvis oppmerksom på at det videreføres en individuell skattefavorisert pensjonsordning for selvstendig nærings­drivende, og at Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett foreslår en dobling av innskuddsgrensen for disse.