Historisk arkiv

Svar på spm 51 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Obligatorisk tjenestepensjon - kollektige livrenter

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 51, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Flertallet i Stortingets Finanskomitè ba ved behandling av lov om obligatorisk tjenestepensjon, jf. Inst. O. nr. 17 (2005-2006) om ”en vurdering av behovet for endringer i andre skattestimulerte pensjonsordninger, som gjelder både lønnsmottakere og selvstendig næringsdrivende.” Hva er bakgrunnen for at Finansdepartementets forslag også omfatter kollektive livrenter?"

Svar:
I Revidert nasjonalbudsjett pekes det på at alle yrkesaktive har adgang til skattefavorisert pensjonssparing gjennom arbeidsforhold eller næring, og at Regjeringen ikke ser behov for å videreføre skattestimulerte pensjons­spareordninger i tillegg til dette. Det pekes i den forbindelse i tillegg på prinsipielle og fordelingsmessige grunner for å avvikle skatte­favoriseringen av de supplerende ordninger.

Kollektive livrenter er skattefavoriserte spareordninger. Departementet antar at de først og fremst benyttes for å gi grupper av ansatte rett til pensjon ut over det som følger av pensjonsordningens regelverk. Den nærmere utforming av avtalene kan variere. Eksempelvis kan den gruppen av ansatte som tilgodeses med rett til pensjon fra kollektiv livrente, være personer som ikke kan tilgodeses ytterligere i en pensjons­ordning etter foretaks- eller innskuddspensjonsloven som følge av prinsippene om forholdsmessighet (for eksempel lønn utover 12G). Kollektive livrenter kan alternativt benyttes for å sikre grupper av ansatte rett til pensjon før de når den laveste pensjonsalder som kan avtales i foretakets alminnelige pensjonsordning, altså førtidspensjon.