Historisk arkiv

Svar på spm 52 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Obligatorisk tjenestepensjon

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 52, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Ut fra Finansdepartementets opplysninger ble det innbetalt til sammen 1,6 milliarder for IPA, 6,1 milliarder for individuelle livrenter og 800 millioner kroner for kollektive livrenter i 2005. Dette er over det dobbelte av Banklovkommisjonens anslag for årlige innskudd i forbindelse med lov om obligatorisk tjenestepensjon. Hvorfor er ikke de nærmere konsekvensene av så betydelige innstramminger utredet før forslagene fremmes?"

Svar:
Etter departementets vurdering er de økonomiske konsekvensene av innstrammingene i de individuelle pensjonsspareordningene tilstrekkelig utredet til at en i Revidert nasjonalbudsjett kan varsle innstramminger i skattefavoriseringen av disse ordningene. For livrenteordningene varsles det innstramminger med virkning først fra 2007, mens det for IPA skal gjelde for innskudd foretatt etter 12. mai.

Forslagene i Revidert nasjonalbudsjett gis i første rekke en pensjons­politisk begrunnelse, ved at det argumenteres for at skattefavoriseringen av pensjonssparing bør avgrenses til ordninger etter foretakspensjons­loven, innskuddspensjonsloven og de offentlige pensjonsordningene. Dette er lovgivning som er grundig gjennomgått, med tilknyttede regler for skattefavoriseringen. Det vises for øvrig også til den nylig vedtatte loven om obligatorisk tjenestepensjon og til den ordningen som etableres for selvstendig næringsdrivende, og som medfører at alle yrkesaktive nå har rett til skattefavorisert sparing gjennom disse ordningene.

Videre presenteres proveny- og fordelingsvirkninger av forslagene, basert på tilgjengelig empirisk informasjon. Denne informasjonen indikerer klart at ordningene i størst grad benyttes av personer med høye inntekter. I tillegg pekes det på de prinsipielle skattepolitiske argumentene mot å videreføre skattemessig favorisering av disse spare- og avlønningsformene.

Det tas sikte på å fremme forslag til nødvendige lovregler på området, herunder den konkrete utformingen av eventuelle overgangsregler, ifm. Nasjonalbudsjettet for 2007. De nødvendige utredninger av lovteknisk karakter som foretas i den forbindelse, er imidlertid ikke avgjørende for vurderingen av hvilke økonomiske konsekvenser forslaget vil ha.

Departementet understreker at det kun er skattefavoriseringen av disse ordningene som berøres. Det medfører at den skattemessige behandlingen av disse spareformene blir mer lik den skattemessige behandlingen av andre spareformer. Det innebærer at disse spare­produktene må konkurrere med andre spareprodukter blant annet basert på deres forventete avkastning før skatt, og vil således videreføres dersom de viser seg å være konkurransedyktige.