Historisk arkiv

Svar på spm 52 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyeffekten av en reell økning i alle tobakkvareavgifter for vridning av konsum fra avgiftsbelagte til ikke-avgiftsbelagte varer

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4816

Spørsmål nr. 52, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 12.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil provenyeffekten være av en reell økning i alle avgifter på alkoholholdige drikkevarer, hensyn tatt til en eventuell beregnet effekt for vridning av konsum fra avgiftsbelagte til ikke-avgiftsbelagte varer?"

Svar:

Det kommer ikke fram av spørsmålet hvor stor den reelle økningen skal være. På bakgrunn av spørsmål 51 legger departementet til grunn at økningen skal være 5 pst. Regjeringen foreslår å prisjustere avgiftene på alkoholholdige drikkevarer fra 2006 til 2007. Dersom avgiftene settes opp med 5 pst. ut over prisjusteringen fra 1. januar 2007, anslås provenyet i 2007 å øke med om lag 300 mill. kroner påløpt og 275 mill. kroner bokført.

I beregningene er det tatt hensyn til såkalte kryssprisvirkninger. Det innebærer at dersom prisen på f.eks. brennevin går opp, vil noe av den reduserte etterspørselen etter brennevin bli motsvart av høyere innenlandsk etterspørsel etter vin og øl og høyere grensehandel mv.

Når alkoholholdige drikkevarer blir dyrere vil forbrukere av alkohol isolert sett få større utgifter til kjøp av alkoholholdige drikkevarer. Samtidig vil de, som følge av den økte prisen, redusere etterspørselen noe. De samlede utgiftene til alkoholholdige drikkevarer antas å øke noe. Samtidig vil forbruket av andre varer og tjenester isolert sett gå ned. Disse kan være både avgiftsbelagte og ikke avgiftsbelagte. Det er ikke tatt hensyn til provenyeffektene av slike endringer i beregningene ovenfor.