Historisk arkiv

Svar på spm 53 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Forenklingstiltak

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4859

Spørsmål nr. 53, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 13.10.06, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Kap 900 post 23: Nærings og Handelsdepartementet Forenklingstiltak

Forenklingstiltak i regi av departementet har vært forsøkt av skiftende regjeringer, uten at næringslivet selv har opplevd klare resultater. Det har vært gjennomført omfattende kartleggingsarbeider tidligere, bl.a. i programmet for "Et enklere Norge". Hva er nytt i det beskrevne prosjektet som ikke er forsøkt tidligere som skal gi grunnlag for målbare resultater som også næringslivet merker?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Det har vært arbeidet systematisk med forenkling og tilrettelegging for næringslivet av vekslende regjeringer siden tidlig i 1990-årene. Belastningsstatistikk over statlige oppgaveplikter, som viser både antall skjema og tidsbruken hos de næringsdrivende, har vært utarbeidet av Oppgaveregisteret siden 1998. På bakgrunn av handlingsplanen Et enklere Norge ble mange større og mindre forenklingstiltak gjennomført i perioden 2001-2005. Tiltakene var i det vesentlige basert på innspill fra fagdepartementene, og i mindre grad på direkte brukerkontakt.

I prosjektet 'Kartlegging og forenkling 2006-2009' benyttes den såkalte standardkostnadsmodellen til å gjøre en totalkartlegging av bedriftenes kostnader ved å finne frem til, dokumentere, lagre, gjøre tilgjengelig og rapportere informasjon som regelverket krever. Med denne metoden får man kartlagt også informasjonskrav utover oppgaveplikter, og tallene blir brutt ned på den enkelte regel eller bestemmelse som skaper belastningen. Det kartlegges et bredere kostnadsgrunnlag enn det som rapporteres i belastningsstatistikken, og kostnadsanslagene innhentes direkte fra bedriftene. I kartleggingsprosjektet skal det undersøkes hvilke informasjonskrav som er særlig kostnadskrevende å oppfylle for næringslivet, i tillegg til hva bedriftene opplever som spesielt irriterende. Metoden anvendes også av bl.a. Danmark, Nederland og Storbritannia, og på enkelte områder også av Europakommisjonen. Resultatene fra kartleggingen vil gjøre det enklere å sette inn treffsikre forenklingstiltak, og å måle de administrative kostnadene av disse for næringslivet. Ved utarbeidelsen av en tiltaksplan (se nærmere under) vil bedriftenes administrative kostnader bli vurdert i sammenheng med de positive virkningene av det aktuelle regelverket.

Framgangsmåten ved kartleggingen er at bedriftene intervjues etter en standardisert metode om hvor mye tid de bruker på å fylle ut skjemaer, å rapportere til myndighetene og å overholde andre informasjonskrav. På den måten kan det beregnes hva det koster næringslivet å etterleve de ulike delene av regelverket.

Kartleggingen er i gang og skal være fullført i løpet av september 2007. Regjeringen vil deretter utarbeide en helhetlig tiltaksplan for reduksjon av næringslivets administrative kostnader ved etterlevelse av offentlig regelverk"