Historisk arkiv

Svar på spm. 54 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Fripoliser- overførsel til fortsettelsesforsikring eller IPA

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 54, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Små fripoliser under 50 % av folketrygdens grunnbeløp kan etter foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven overføres til ny kollektiv pensjonsforsikring, fortsettelsesforsikring eller IPA. Hvordan skal dette regelverket forstås med bakgrunn i at Finansdepartementets innstramming for IPA foreslås å tre i kraft allerede fra 12. mai 2006?"

Svar:

Er opptjent premiereserve knyttet til alderspensjon mindre enn 50 prosent av folketrygdens grunnbeløp kan premiereserven etter dagens regler bli overført til annen foretakspensjonsordning, fortsettelsesforsikring eller til IPA (individuell pensjonsforsikringsavtale etter skatteloven) ved opphør av medlemskap i foretakspensjonsordning, jf. foretakspensjonsloven § 4-7 første ledd.

I innskuddsbaserte ordninger skal medlemmer som trer ut av ordningen få utstedt et pensjonskapitalbevis. Medlemmet har rett til å få pensjonskapital i henhold til pensjonskapitalbevis overført til alderspensjonskonto i annen institusjon (bank, livsforsikringsselskap mv, jf. innskuddspensjonsloven § 2-2) eller til annen innskuddspensjonsordning. Er pensjonskapitalen mindre enn 50 prosent av folketrygdens grunnbeløp kan pensjonskapitalen overføres til IPA, jf innskuddspensjonsloven § 6-3 første ledd.

For foretakspensjonsordninger legges til grunn at premiereserve som utgjør mindre enn 50 prosent av folketrygdens grunnbeløp ved opphør av medlemskap fortsatt skal kunne overføres til annen foretakspensjonsordning eller fortsettelsesforsikring. Har medlemmet en eksisterende IPA legges det videre til grunn at slike mindre beløp skal kunne overføres til den eksisterende IPA-kontrakter. På samme måte vil pensjonskapitalen i henhold til pensjonskapitalbevis, som utgjør mindre enn 50 prosent av folketrygdens grunnbeløp, kunne overføres til eksisterende IPA-kontrakt. Det legges imidlertid opp til at det ikke skal kunne inngås nye IPA-kontrakter.

Som nevnt i Ot. prp. nr. 2 (2005-2006) vil nødvendige lovendringer om innstramminger i skattefavoriseringen av IPA og livrenter bli fremmet i forbindelse med budsjettet for 2007. Det vil samtidig bli vurdert om det er behov for ytterligere endringer i regelverket.