Historisk arkiv

Svar på spm. 55 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bindingstid for IPA og livrente

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 55, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Det er etter gjeldende regler knyttet krav om bindingstid for IPA og livrente. Vil reglene om bindingstid bli opphevet dersom skattefavoriseringen oppheves?"

Svar:

I forhold til IPA er det i St.meld. nr. 2 (2005-2006) Revidert nasjonalbudsjett 2006 lagt til grunn at eksisterende avtaler videreføres etter samme regler som i dag, men uten rett til fradrag for nye innskudd. Det er ikke varslet at innbetalte midler knyttet til IPA-avtaler vil bli frigitt.

Innskyters rett til fradrag for innskudd er et viktig element i den gjeldende skattemessige stimuleringen av IPA. At denne fordelen allerede er vunnet for innskudd gjort forut for omleggingen, gjør det rimelig å fortsatt kreve at den pensjonskapital som er grunnlagt ved disse innskuddene, utbetales i form av avtalte ytelser. For å forhindre at den skattemessige omleggingen skal få utilsiktede utslag for den pensjonsberettigedes skatteposisjon i fremtiden, er det videre lagt opp til at pensjonskapitalen beholder gjeldende skattemessige behandling også etter at adgangen til å foreta nye innskudd med fradrag er avviklet.

I forhold til individuelle livrenter er situasjonen annerledes. Her gis det ikke inntektsfradrag for innbetalinger, og skattefavoriseringen er i det vesentlige knyttet til at individuelle livrenter er fritatt for formuesskatt. Etter skattelovforskriften § 5-41-2 første ledd bokstav a skal avtaleperioden for en individuell livrente være minst 12 år når utbetalingen skal skje inntil personen når en bestemt alder. Er avtalen opprettet for å finansiere førtidspensjon kan utbetalingstiden være kortere, men må likevel være minst to år. Etter skatteloven § 5-41 første ledd er skatteplikten begrenset til den del av livrenten som anses å gå utover tilbakebetaling av premien for forsikringen. Etter skattelovforskriften § 5-41-8 vil gjenkjøp før bindingstidens utløp lede til ekstra beskatning. Utbetalinger knyttet til livrenteavtaler som ikke oppfyller skattelovforskriftens krav skal i henhold til § 5-41-10 regnes som skattepliktig inntekt i sin helhet (alminnelig inntekt).

Departementet anser fritaket for formuesskatt som det vesentligste momentet ved den skattemessige favoriseringen av individuelle livrenter. Når fritaket for formuesskatt fjernes fra 2007, må det vurderes om grunnlaget for fortsatt krav om skattemessig betinget bindingstid er til stede og om gjenkjøp før bindingstidens utløp fortsatt bør ha særskilte skattemessige konsekvenser. Den nærmere utforming av regelverket vil departementet komme tilbake til i tilknytning til budsjettet for 2007.