Historisk arkiv

Svar på spm 56 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

NOx-avgift og sjøtransport

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 56, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Kystfarten vil rammes hardt av NOx-avgift. Her er mange rederier med eldre tonnasje og små marginer. Nedleggelse vil gjøre at gods flyttes fra sjøtransport til lastebil. Hva blir effektene på NOx-utslipp av en slik utvikling?"

Svar:
Avgift på NOx-utslipp vurderes som det mest kostnadseffektive virkemiddelet for å oppfylle Gøteborgprotokollen. I forslaget er det lagt opp til en gradvis innfasing, slik at ulike næringer gis tid til å tilpasse seg. Det er også lagt inn betydelige kompensasjoner, bl.a. tilskudd til investeringer i tiltak som reduserer NOx-utslipp. Avgiften vil blant annet omfatte skip med samlet fremdriftsmaskineri med motoreffekt over 750 kW.

Gøteborgprotokollen definerer hvor mye Norge må redusere utslipp av NOx, og Stortinget vedtok enstemmig i desember 2000 å ratifisere protokollen. Oppfyllelse av NOx-forpliktelsen er krevende for Norge. Det er både et velkjent og godt prinsipp at forurenser skal betale. En avgift bygger på dette prinsippet.

Det finnes flere studier som belyser konkurranseflatene mellom ulike transportmidler (for eksempel TØI-rapport 323/1996 og TØI-rapport 663/2003). Hovedkonklusjonen synes å være at konkurranseflatene mellom vei- og sjøtransport er begrensede.

I disse studiene har en bl.a. sett på den faktiske transportmiddelfordelingen i markedet og utviklingen i denne. Generelt har sjøtransport siden 1970-årene gått ned, mens veitransporten har økt. Dette har sammenheng med bl.a. veiutbygging i kyststrøk, nedbygging av lokale varelagre med mer bruk av sentrale varelagre med direkte distribusjon og små sendinger, med krav til rask framføring. Veitransport er dominerende ved mindre sendinger innenlands, mens sjøtransport har det meste av transport av lavverdigods over lengre avstander. Mengdemessig er sjøtransporten dominerende innen eksport og import.

Det antas at skipsfarten hovedsakelig vil kunne velte en stor del av tilleggskostnadene over på kjøpere. Det begrunnes bl.a. med at også utenlandsk eide skip som trafikkerer norske farvann, vil inkluderes i en NOx-avgift, og at undersøkelser viser at det synes å være få konkurranseflater mellom godstransport til sjøs og godstransport på veg.