Historisk arkiv

Svar på spm. 57 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Følger av at havgående fiske med start fra norsk havn pålegges NOx-avgift

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 57, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Dersom havgående fiske med start fra norsk havn pålegges NOx-avgift ved levering av fangst fra industribearbeiding i Norge, så vil merkostnadene kunne gjøre at fangst levert til Danmark, Russland eller Island. Det er betydelige verdier som da vil være tapt for norsk fiskeindustri. Hva vil være omfanget av slike lekkasjer?"

Svar:

Avgiften er foreslått avgrenset i samsvar med Gøteborgprotokollen. I St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak er det derfor foreslått fritak for fartøy som går i fart mellom norsk og utenlandsk havn. Det er videre foreslått fritak for fartøy som brukes til fiske og fangst i fjerne farvann.

Det arbeides med et utkast til nødvendige forskrift, og utkastet vil bli sendt på høring om kort tid. I forskriftsutkastet tas det sikte på å komme med forslag til hva som er å forstå med fjerne farvann og direkte fart mellom norsk og utenlandsk havn. Dette arbeidet vil være avgjørende for å kunne besvare det konkrete spørsmålet. Departementet understreker imidlertid at det legges stor vekt på å finne løsninger som i størst mulig grad likebehandler norske og utenlandske aktører.