Historisk arkiv

Svar på spm. 59 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

NOx-avgift - ESA

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 59, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"ESA har veldig strenge regler for å innføre unntak/fritak for avgifter i forhold til statsstøtteregelverket i eksisterende avgifter (el-avgift har vi hatt som eks, hvor det nå er krav om at bedriftene må betale avgift). Ved innføring av en ny avgift må det i vedtaket legges til grunn fritak ved etablering av miljøfond som alternativ til avgift. Et slikt fritak vil ikke kunne tre i kraft før ESA har godkjent det inkl. vurdering av om løsningen med miljøfond som alternativ vil oppfylle de miljøhensyn som avgiften har tenkt å oppfylle. Det ser ut til at denne siden ved statsstøtteregelverket ikke er tatt hensyn til når Regjeringen la frem Statsbudsjettet, siden forslaget fra næringslivet ikke en gang er omtalt. Vil man kunne vurdere en løsning a la det næringslivet ønsker?"

Svar:

Norges NOx-forpliktelse etter Gøteborgprotokollen er svært krevende. Det er tale om store utslippsreduksjoner og dessuten kort tid til oppfyllelsestidspunktet i 2010. På denne bakgrunn er det meget viktig at det mest kostnadseffektive og det best utredede virkemiddelet settes i verk nå. Regjeringen har derfor foreslått at det innføres en NOx-avgift fra 1. januar 2007.

Regjeringen varslet en NOx-avgift i St.meld. nr. 2 (2005-2006) Revidert nasjonalbudsjett 2006, men allerede i St.meld. nr. 21 (2004-2005) om Regjeringens miljøpolitikk og riktes miljøtilstand, jf. også St.prp. nr. 1 (2005-2006) Skatte-, avgifts- og tollvedtak, ble det varslet arbeid med kostnadseffektive og fleksible løsninger, blant annet avgift differensiert etter utslipp av NOx. Arbeidet med avgiften har således pågått i lang tid, og det har vært kjent at det også arbeides med en avgiftsløsning. Fra mai i år har det vært kjent at det ville bli fremmet et konkret forslag om å innføre en avgift fra 1. januar 2007. Først i sommer kom det henvendelser fra NHO med innspill om en avtalebasert fondsordning for næringslivet som et alternativ til avgiften, og ikke før etter budsjettfremleggelsen i oktober har jeg mottatt et noe mer konkret forslag til ordning.

Det er av stor betydning at de virkemidler som nå iverksettes for å oppfylle Norges utslippsforpliktelser er tilstrekkelig utredet. Næringslivets innspill til et avtalebasert fondsordning har kommet sent og er heller ikke ferdig utredet. Blant spørsmålene som er uavklart er forholdet til EØS-avtalens regelverk om offentlig støtte. Videre er det ikke fremlagt anslag på hvor store utslippsreduksjoner som kan forventes med en slik ordning. De økonomiske og administrative konsekvensene er heller ikke utredet.

Da næringslivets innspill både er lite konkret og dessuten lagt frem på et sent tidspunkt har det heller ikke vært mulig for meg å vurdere innspillet som et alternativ til en avgift.

I mangel av en langt bedre utredning av et slikt alternativ til avgift, og fordi kostnadene og dermed utslippsbyrdene for hver enkelt aktør vil øke betydelig desto lenger tid som går, anser jeg at en avgift slik den er foreslått, som det klart beste virkemidlet for å bidra til oppfyllelse av Norges utslippsforpliktelse under Gøteborgprotokollen. I lys av dette vil det også være uheldig eventuelt å utsette et vedtak om avgiften i påvente av en nærmere utredning av innspillet fra næringslivet.