Historisk arkiv

Svar på spm 60 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Konsekvenser av NOx-avgiften

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 60, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I sitt budsjettanslag for 2007 viser Regjeringen til at en avgift på 15 kr/kg NOx i hht SFTs tiltaksanalyse kan utløse tiltak på 25 000 tonn NOx. Tiltaksanalysen fra SFT beregner kostnader ved levetid for rensetital på skip på 25 år. Mange tiltak får en kostnad i området 10 kr/kg NOx. Denne samfunnsøkonomiske analysen kan imidlertid ikke legges til grunn for hva kostnaden for en eier av skipet vil gjøre. Et skip har begrenset levetid teknisk og kommersielt. Det kan jo selges. En reder vil derfor ved vurdering av om man skal bygge renseanlegg for NOx ha en mye kortere tidshorisont for å få sine investeringer. 2 til 4 år er intet dårlig estimat. Da blir kostnaden en helt annen. Som eks. vil avskrivning over 25 år for SCR renseanlegg gi en kostnad mellom 6 og 19 kr/kg NOx, mens en levetid 4 år gir kostnader på mellom 17 og 65 kr/kg. Veritas database innholder da tiltakskostnader fra ulike skipstyper som til sammen kan rense 17 610 tonn NOx i året. Hvis avgiften er 15 kr/kg så vil med andre ord ingen av disse tiltakene bli utløst. Ved dårlig lønnsomhet ved drift i Norge pga. avgiften, så vil skipet heller bli solgt. Hvilke vurderinger gjør Regjeringen av en slik uheldig effekt ved innføring av NOx-avgiften i Norge?"

Svar:
Gøteborgprotokollen om langtransporterte, grenseoveroverskridende utslipp til luft er ratifisert av 20 parter, som Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Finland, Nederland, Portugal, Spania, flere land i Øst-Europa, USA og EU. Gøteborgprotokollen definerer hvor mye Norge og de andre landene må redusere utslipp av bl.a. NOx. Stortinget vedtok enstemmig i desember 2000 å ratifisere protokollen. Landene som har ratifisert protokollen, har allerede innført, eller vil måtte innføre, virkemidler for å redusere utslippene av NOx.

Gøteborgprotokollen og innføring av virkemidler for å redusere NOx-utslippene, vil gjøre at investeringer i NOx-teknologi vil ha en verdi for eier, utover 2010 og uavhengig av om båten selges eller ikke. Ved at avgiften omfatter utslipp fra norske og utenlandske fartøy innenfor norske farvann, kan det være lønnsomt benytte teknologi som gir lave NOx-utslipp i skip som trafikkerer norske farvann. Det er imidlertid grunn til å tro at eier ikke vil få full avkastning på NOx-reduserende investeringer dersom skipet selges til land uten NOx-virkemidler. I første rekke vil dette være til land som ikke er omfattet av Gøteborgprotokollen.