Historisk arkiv

Svar på spm 61, 172 og 173 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse NOx

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 61, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I forbindelse med at Regjeringen har foreslått å innføre en NOx-avgift, har den også varslet om kompenserende tiltak overfor noen av næringene som blir rammet av avgift. I Stortingsproposisjon nr. 1 (2006-2007) (Skatt, avgift, toll) avsnitt 3.12 ligger det tall for påløpt brutto- og nettoproveny fordelt på næringer i svært aggregerte grupper. (Eks. ”sjøfart”: omfatter både militære fartøyer som ikke vil omfattes av avgift og kommersielle, private fartøyer som rammes av avgift.) Dette er ikke egnet til å få en oversikt over de konkrete bransjer som vil omfattes. Det fremkommer heller ikke klart hvilke tall som ligger til grunn for beregningene i budsjettet. Jeg ber derfor om å få Regjeringens svar på hvilke konkrete økonomiske beløp som vil gjelde for de ulike bransjer (dvs. næringer brutt ned på sektor og bransje), herunder også en liste over samtlige bransjer som ikke vil berøres av økonomiske kompensasjonstiltak. Videre ber jeg om at Regjeringen spesifiserer hvilke typer kompensasjon som planlegges for de enkelte bransjer."

Spørsmålet er forelagt de berørte departementer. Basert på innspill fra berørte departementer gir Finansdepartementet følgende svar:

"Det vises til St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak, hvor det blant annet fremgår at: "Avgiften vil omfatte skip, fiskefartøy, luftfart og dieseldrevet jernbane med framdriftsmaskineri med samlet installert effekt over 750 kW, motorer, kjeler og turbiner i energianlegg med effekt over 10 MW og fakler på offshoreinnstallasjoner og anlegg på land.

Det er i dag etablert en ordning med tilskudd til finansiering av tiltak som reduserer NOx-utslipp på skip (NOxRED-programmet). Regjeringen foreslår en betydelig økning i tilskudd til skipsfarten, samt opprettelse av et eget NOxRED-program for fiskeflåten. For å stimulere til utvikling av NOx-reduserende teknologier foreslås det videre økte bevilgninger til forskning og utvikling. I tillegg kommer bevilgninger til administrasjon av de ulike ordningene. Kompensasjonsordningene er nærmere omtalt i de berørte departementenes fagproposisjoner. Samlet utgjør kompensasjonene om lag 405 mill. kroner."

Næringsfordelingen av bruttoprovenyet fremkommer i St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak tabell 3.4.

Ved beregning av bruttoproveny er det tatt utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås tall for utslipp av NOx til luft for 2004. Basert på innspill fra berørte departementer og direktorater anslås det at 100 pst. av utslippene fra olje- og gassutvinning, stasjonær forbrenning i industri og innenriks luftfart blir omfattet, mens 70 pst. av utslippene i skipsfart, fiske og jernbane vil bli omfattet av en avgift. Det er videre lagt til grunn at avgiften vil føre til enkelte utslippsreduksjoner i 2007. Det er beregningsteknisk lagt til grunn at utslippene fra stasjonær forbrenning i industri reduseres med 5 pst., mens utslippene fra skipsfart og fiske reduseres med 15 pst.

Kompensasjoner

På Fiskeri- og kystdepartementets budsjett foreslås NOx-reduserende tilskudd til fiskeflåten, som kan gi inntil 100 pst støtte til utslippsreduserende tiltak. I 2007 er det foreslått en bevilgning på 75 mill. kroner og en tilsagnsfullmakt på 200 mill. kroner til dette. Det foreslås også kompensasjon til offentlig sektor (Havforskningsinstituttet og Kystverket) med til sammen 16 mill. kroner i 2007, hvorav 6 mill. kroner til utslippsreduserende tiltak.

I St.prp. nr. 1 (2006-2007) for Nærings- og handelsdepartementet foreslås et NOxRED-program for skip i innenrikssjøfart som skal gi investeringsstøtte til NOx-reduserende tiltak. Programmet vil i stor ustrekning være en videreføring av programmet som ble vedtatt i 2004. Tilskuddsordningen kan dekke inntil 30 pst. av investeringsutgiftene (eksklusive alle besparelser) i forbindelse med kostnadseffektive NOx-reduserende tiltak. For små og mellomstore bedrifter kan man øke tilskuddet med 10 pst. Tilskuddsordningen anses som statsstøtte, og skal derfor notifiseres og godkjennes av EFTAs godkjenningsorgan ESA. Rammen foreslås til 50 mill. kroner for skip for perioden 2007-2009. Det foreslås bevilget 15 mill. kroner til tilskudd for 2007 og i tillegg en tilsagnsfullmakt på 35 mill. kroner for tilskudd som kommer til utbetaling i 2008-2009.

Det foreslås videre å sette av i alt 30 mill. kroner til utvikling av NOx-relatert teknologi under ordningene Maritim Utvikling i Innovasjon Norge og MAROFF i Norges forskningsråd. Bevilgningene er en del av Regjeringens arbeid for å redusere Norges NOx-utslipp.

Innenfor Forsvarsdepartementets ansvarsområde, foreslås Sjøforsvaret kompensert med 17 mill. kroner, Luftforsvaret med 6,2 mill. kroner og Kystvakten med 20,8 mill. kroner.

Innenfor Samferdselsdepartementets ansvarsområde er det lagt til grunn en kompensasjon knyttet til kjøp av innenlandske flyruter, riksvegfergetjenester, persontransport med tog og kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen – Kirkenes (Hurtigruta). Av forhandlingstaktiske grunner er det ikke ønskelig oppgi konkrete beløp inntil forhandlingene med de berørte selskapene er avsluttet. Hurtigruta vil også bli berørt av at ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift gjeninnføres fra 2007, noe som vil føre til reduserte kostnader. Vi viser videre til at det er foreslått at sikkerhetsbemanningen på skipene som betjener Kystruten Bergen – Kirkenes tas inn under nettolønnsordningen fra 1.7.2007. Disse forholdene vil samlet sett innebære endringer i rammevilkårene sammenlignet med det som gjaldt på tidspunktet for inngåelse av gjeldende avtale om statlig kjøp av tjenester på Kystruten Bergen – Kirkenes. Virkningen av disse endringene vil bli gjenstand for reforhandlinger mellom staten og Hurtigruten Group.

Også lokale båtruter og fylkesvegferjer blir berørt. Disse kompenseres gjennom rammetilskuddet. På Kommunal- og regionaldepartementets budsjett er det derfor foreslått satt av 65 mill. kroner over kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner, post 60 Innbyggertilskudd.

Utgifter til administrasjon av avgiften for Toll- og avgiftsdirektoratet, Oljedirektoratet, Statens forurensingstilsyn og Sjøfartsdirektoratet foreslås kompensert med til sammen 9 mill. kroner.

Det foreslås ikke kompensasjoner til øvrige næringer."

Spørsmål nr. 172, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvilke økonomiske konsekvenser vil innføring av NOx-avgift få netto i 2007 for fiskeflåten, frakteflåten og riksvegfergene?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og samferdselsdepartementet. Basert på disse innspillene gir Finansdepartementet følgende svar:

Når det tas høyde for en viss reduksjon av NOx-utslippene i fiskeflåten i 2007 anslås provenyet fra fiskeflåten å bli omlag 285 mill. kroner fra den nye NOx-avgiften. Samtidig er det foreslått et nytt NOx-reduserende tilskudd med en bevilgning på 75 mill. kroner og en tilsagnsfullmakt på 200 mill. kroner i 2007. Det er med andre ord tatt høyde for inntil 275 mill. kroner i søknader om NOx-reduserende tilskudd i 2007, noe som er om lag det nivået Fiskebåtredernes forbund har anslått. Hvor mye som faktisk utbetales i 2007 vil være avhengig av hvor mange som får sluttført og dokumentert tiltak innen utgangen av 2007. På usikkert grunnlag er det anslått at 75 mill. kroner vil komme til utbetaling i 2007. Resterende tilsagn vil utbetales når tiltakene er sluttførte.

Utfra dette vil netto proveny fra fiskeflåten i 2007 være avhengig av:

1. Faktisk utslipp og dermed proveny fra avgiften.

2. Nivået på tiltak som sluttføres innen utgangen av 2007.

Dersom provenyet blir 285 mill. kroner, og nivået på sluttførte og utbetalte tiltak blir 75 mill. kroner, vil netto proveny fra fiskeflåten bli 210 mill. kroner i 2007.

Det finnes ikke noe utslippsregnskap for fraktefartøyene da dette ikke er en definert skipsgruppe i norsk statistikk. Ved beregning av bruttoproveny er det tatt utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås tall for utslipp av NOx til luft for 2004. Basert på innspill fra berørte departementer og direktorater anslås det at 70 pst. av utslippene i skipsfart vil bli omfattet av en avgift. Det er videre lagt til grunn at avgiften vil føre til enkelte utslippsreduksjoner i 2007. Det er beregningsteknisk lagt til grunn at utslippene fra skipsfart reduseres med 15 pst.

Dersom det tas utgangspunkt i Statens forurensningstilsyns (SFT) tiltaksanalyse (TA-2155/2006) finner vi at gruppen Lasteskip slipper ut 1950 tonn NOx i året. Dette er beregnet for 49 skip som er bygget etter 1990. Gjennomsnittlig utslipp for denne gruppen vil da være 40 tonn per år. Ifølge Fraktefartøyenes rederiforening er det i overkant av 200 skip som er medlemmer i foreningen. Legges utslippsantagelsene fra SFT til grunn vil samlede utslipp kunne antas å være lik 8000 tonn per år. Avgiften vil da kunne beløpe seg på 120 mill. kroner årlig. Det er imidlertid grunn til å tro at ikke alle skipene vil overstige grensen for avgiftsplikt som er foreslått satt til minimum 750 kW i samlet fremdriftsmaskineri. Fraktefartøyenes samlede avgiftsbelastning vil derfor antagelig bli lavere enn 120 mill. kroner. Det må understrekes at dette er et svært usikkert anslag. Det faktiske utslipp vil dessuten avhenge av flere faktorer, blant annet skipenes driftsmønster og fremdriftsmaskineri. Det er i antagelsen ovenfor ikke lagt til grunn noen tilpasninger til avgiften.

Fraktefartøyene vil også kunne søke om tilskudd til utslippsreduserende tiltak gjennom NOxRED-programmet for skip i innenriks sjøfart. Tilskuddsordningen kan dekke inntil 30 pst. av investeringsutgiftene (eksklusive alle besparelser) i forbindelse med kostnadseffektive NOx-reduserende tiltak. For små og mellomstore bedrifter kan man øke tilskuddet med 10 pst.

Innenfor Samferdselsdepartementets ansvarsområde er det lagt til grunn en kompensasjon knyttet til kjøp av innenlandske flyruter, riksvegfergetjenester, persontransport med tog og kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen – Kirkenes (Hurtigruta). Av forhandlingstaktiske grunner er det ikke ønskelig oppgi konkrete beløp inntil forhandlingene med de berørte selskapene er avsluttet.

Også lokale båtruter og fylkesvegferjer blir berørt. Disse kompenseres gjennom rammetilskuddet."

Spørsmål nr. 173, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Det blir hevdet i Avisa Fiskaren den 11. oktober at beregningene av antall fiskefartøy som ikke rammes av innføringen av NOx-avgiften som er lagt til grunn i budsjettet ikke stemmer. Norges Fiskarlag opererer med et antall på 400 fiskefartøyer som rammes. Stemmer påstandene fra Norges Fiskarlag, og hvilken konsekvens vil det eventuelt få for kompensasjonsordningen?"

Spørsmålet har blitt forelagt Fiskeri- og kystdepartementet, som gir følgende svar:

"Det er i anslaget for antall fiskefartøy som omfattes tatt utgangspunkt i Fiskeridirektoratets registre, hvor hovedmotorene er registrert. Norges Fiskarlag har i sine tall så vidt vi skjønner tatt høyde for at all maskinkraft skal regnes med. I avgiftsforslaget er det brukt begrepet "samlet framdriftsmaskineri" som avgrensningsfaktor for hvilke fartøyer som skal omfattes av avgiften i 2007. Den endelige avgrensningen vil bli tatt inn i en egen forskrift som Finansdepartementet sende på høring om kort tid. Det kan derfor, avhengig av den endelige avgrensningen, bli mindre endringer i antall fartøy som omfattes i forhold til de 270 som er anslått i avgiftsforslaget. Men noen betydelig økning av antallet, slik Norges Fiskarlag opererer med, vurderes ikke som sannsynlig.

Dersom flere eller færre fartøy omfattes av avgiften, vil dette kunne gi seg utslag i at færre eller flere fartøy søker om støtte til NOx-reduserende tiltak. Det er allerede tatt høyde for inntil 275 mill. kroner i søknader for 2007, hvorav 75 mill. kroner anslås å ferdigstilles og utbetales innen utgangen av 2007."