Historisk arkiv

Svar på spm. 62 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

NOx-avgift- kostnad for godstransport på fergene

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 62, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. oktober 2006, vedrørende Salderingsproposisjonen 2007

"I budsjettet står det at staten og fylkeskommunene gjennom kjøp av persontransporttjenester vil kompensere NOx avgiftene gjennom avtalene. Men hva med godstransporten, eksempelvis på riksvegferjene? Vil den bli belastet transportørene gjennom økte ferjetakster?”

Spørsmålet er forelagt Samferdselsdepartementet, som har gitt følgende svar:

I budsjettforslaget for 2007 er det lagt opp til at innføringen av NOx-avgift ikke skal føre til økte takster og/eller redusert rutetilbud på riks- og fylkesvegferjer samt lokale båtruter. Dette ved at det legges opp til å gi en kompensasjon til Vegdirektoratet og fylkeskommunene, for å dekke forventede merutgifter ved kjøp av slike transporttjenester fra rederiene.

Det gjøres for øvrig oppmerksom på at takstene på ferjene er gitt i et eget landsomfattende takstregulativ, der takstene bestemmes ut fra sambandslengde og kjøretøyets størrelse. I budsjettet for 2007 er det ikke foreslått endringer i innretningen av dette regulativet som følge av NOx-avgiften, herunder endringer som innebærer høyere takst for tunge kjøretøy.

På samme måte som i andre år er det i budsjettet for 2007 foreslått en prisjustering av alle takstene i regulativet (3,8 pst. fra 1. januar 2007). Denne justeringen har imidlertid ingen sammenheng med innføringen av NOx-avgiften.

Som følge av at takstene, ref. dagens takstregulativ, i stor grad er gitt, er formålet med kompensasjonen til fylkeskommunene og Statens vegvesen å unngå kutt i rutetilbud. Dette som følge at det i de aller fleste avtalene mellom stat/fylke og rederi er tatt inn reguleringsklausuler som gir rett til reforhandling/økt tilskudd ved økte eller nye avgifter.