Historisk arkiv

Svar på spm 68 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. diverse fiskeriformål — tilskudd til NOx reduserende tiltak

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4859

Spørsmål nr. 68, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Kap 1050 post 77 Diverse fiskeriformål – tilskudd til NOx reduserende tiltak. Kan forslaget forstås slik at alle som søker tilskudd og som ligger innenfor et fastsatt krav til kostnadseffektivitet vil få 100 % tilskudd, eller vil dette kunne bli redusert dersom etterspørsel overstiger bevilgning inkl. tilsagnsfullmakt?"

Svar:

"Den nye NOx-red-ordningen skal gi tilskudd på inntil 100 pst. av kostnadene til NOx-reduserende tiltak, så fremt det kan dokumenteres at disse ligger innenfor gitte krav til kostnadseffektivitet. Basert på anslag fra Fiskebåtredernes forbund er de samlede tiltakskostnadene for de fartøyene som omfattes av NOx-avgift fra 2007 anslått til 275 mill. kroner. Pga. antatt kapasitetsproblemer knyttet til å få gjennomført tiltak på kort sikt, er det anslått at bare en del av fartøyene vil kunne få sluttført tiltakene innen utgangen av 2007. Det er derfor foreslått en bevilgning på 75 mill. kroner for å dekke anslåtte utbetalinger i 2007. I tillegg er det foreslått en tilsagnsfullmakt på 200 mill. kroner for å ta høyde for å kunne gi bindende tilsagn for de resterende fartøyene i 2007.

I saksbehandlingen vil det ved eventuelle behov for å prioritere mellom søknader foretas en prioritering hvor tiltak med laveste kostnader pr. kg redusert NOx-utslipp prioriteres først. Det er ikke lagt opp til at tilskuddsnivået skal reduseres dersom etterspørsel blir høyere enn anslått."